Hier is het belangrijke punt: het 'systeem' — ja, het kapitalisme — staat ons niet toe geen winst te maken. Dit mechanisme heb ik nooit goed begrepen, hoewel ik de laatste persoon op aarde ben die je moet laten nadenken over deze kwesties. Maar vooruit: waarom moet er constant, reflexief, winst worden gemaakt? Waarom is genoeg op een gegeven moment niet simpelweg genoeg?
Het geval Van Lienden werkt verhelderend, omdat hij zich inzette: niet voor zichzelf, maar voor de ander, voor de samenleving. Zijn daad was er op het eerste gezicht een van naastenliefde: de deal met de overheid om grote hoeveelheden mondkapjes in te kopen toen de pandemie ons land dreigde te overspoelen. Dat was het tegenovergestelde van – om met minister Hugo de Jonge te spreken – ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken.
Van Lienden leek een Samaritaan. Hij zette een website op waar mensen en bedrijven persoonlijke beschermingsmiddelen konden kopen. Die is nog steeds in de lucht. Dit staat er op de eerste pagina: 'Stichting Hulptroepen Alliantie. Persoonlijke bescherming en sneltesten. Begonnen als leverancier van mondkapjes zonder winstoogmerk en uitgegroeid tot een betrouwbare partij op het gebied van producten voor COVID-19. Innovatief, snel & betrokken bij de zorg.'
Als dat geen naastenliefde is, dan weet ik het ook niet meer. Alleen, dat was het blijkbaar niet. Zie het woord 'uitgegroeid' in die website-tekst. Groei is de motor van het kapitalisme. Als iets gaat groeien… kun je dat niet meer stoppen, of je moet de wortels uit de grond trekken. En wie doet dat nou? Inderdaad, de onderzoeksjournalisten van Follow the Money hebben de bankrekening ontdekt met negen miljoen euro, niet voor Van Liendens naasten, maar voor de glorieuze ikke.
Columnist Marcel van Roosmalen schrijft in NRC Handelsblad: ' … ik zie deze wijsneus graag vallen (… ) Van Lienden is niet de barmhartige Samaritaan die 'om niet' handelde in mondkapjes om volk en vaderland te dienen, maar (…) hij verdiende flink aan de coronacrisis.'
De kwestie wordt lastiger als we hét cliché wat deze materie betreft erbij halen: Gordon Gekko (Michael Douglas) in Wall Street (1987) van Oliver Stone die zegt: 'Hebzucht, bij gebrek aan een beter woord, is goed.' Hiermee bedoelt hij juist dat de hebzuchtige aan naastenliefde doet, aangezien die bijdraagt aan een welvarende samenleving waarin iedereen het goed heeft.