Voor deze jongen zal zelfs de anderhalvemetersamenleving, waar premier Rutte op vooruitblikte op zijn laatste persconferentie, geen soelaas bieden. Anderhalve meter? Ben je gek, hoor je hem zeggen, anderhalve kilometer, zal je bedoelen.
Arundhati Roy in de Financial Times: 'Wie kan zich het kussen van een vreemde nog voorstellen? Of de bus pakken of je kind naar school sturen zonder echte angst te voelen?'
Ons leven is anders geworden. We proeven het klimaat van constante onveiligheid dat al lang schering en inslag is in landen als India, maar ook elders, bijvoorbeeld in Afrika. Zo'n leven willen we niet. Weer safe zijn — dat is ons streven nu. Maar onze politici en epidemiologen zeggen dat de lange adem nodig is om de pandemie te doorstaan; het is 'geen sprint, maar een marathon.'
Hou vol, zeggen ze. Maar het is niet vol te houden. Stay safe, zeggen vrienden en collega's. Maar stay safe is geen optie meer. Binnenblijven kun je niet voor eeuwig. Net zoals we niet voor onbepaalde tijd in het Westen veilig kunnen leven zonder na te denken over hoe anderen in de wereld vanaf hun geboorte niet weten hoe het is om 'veilig' te leven.
Corona is persoonlijk — je kunt ziek worden. Maar corona is veel breder. Het virus dwingt ons juist tot contact. Straks naar buiten gaan betekent ook: onze huls van rijkdom verlaten, onze ogen openen, ons laten besmetten met het virus van empathie. Ons hier veilig voelen is relatief.
Marathon Man is te zien via iTunes; Safe is verkrijgbaar op dvd.