De lone wolf kennen we van terreuraanslagen gepleegd door eenlingen, in de laatste tijd vaak in naam van de Islamitische Staat. Opvallend is dat deze figuur sterk aanwezig is in de westerse cultuur, maar dan als held. Dat blijkt eens temeer in de nieuwe film Wind River.

De verleiding die de lone wolf ons biedt is goedbeschouwd een dirty little secret. Immers, de beruchte lone wolves uit de actualiteit verachten we, van rechtse extremisten als de Amerikaanse bommenplanter Timothy McVeigh en de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, tot moslim-extremistische eenlingen die in recente tijden verwoesting brengen in Europese steden. Maar de lone wolves van de populaire verbeelding verafgoden we juist, zoals Cory in Wind River, die alleen maar een nieuwe incarnatie is van een oud stereotype in onze westerse cultuur: de cowboy.

Misschien zijn we heimelijk blij met lone wolves die in ónze naam optreden, misschien identificeren we ons met zijn mentale staat. In ieder geval is hij als fictiefiguur tamelijk onweerstaanbaar.

De tekst gaat verder onder de video.

Officiële trailer Wind River (2017).

Eenzaamheid vormt de lone wolf. Zijn extremistische daden pleegt hij vanuit een geïsoleerde positie. Maar deze stand van zaken brengt een wrange ironie met zich mee: hoezeer de lone wolf ook misstanden namens de maatschappij wil oplossen, echt deel van een samenleving zal hij nooit zijn.

Dat maakt zijn dilemma zo zwaar: doet hij niets, dan gaat de maatschappij ten onder aan onrechtvaardigheid. Handelt hij wel, dan is hij gedoemd tot de noemer 'extremist', met als gevolg een leven alleen.

Dit is precies waar spoorzoeker en wildjager Cory mee worstelt. In Wind River zijn we op een indianenreservaat in Wyoming. De setting is meedogenloos: temperatuur constant onder nul, met sneeuw bedekte bergen zo hoog dat haast niemand ooit de top bereikt. Als het verhaal begint, jaagt een moordenaar op een jonge vrouw die 's nachts blootsvoets en in doodsangst probeert te ontsnappen — tevergeefs.

De mooie, jonge FBI-agent Jane arriveert om de moord te onderzoeken, maar ze blijkt in alles ongeschikt voor haar taak. Niet alleen snapt ze niets van deze samenleving, ook is ze fysiek er niet toe in staat om in deze barre condities te werken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Jeremy Renner als Cory in Wind River (foto: The Weinstein Company).

Cory is wel bekwaam, en hoe. Hij is een buitenstaander: geen native American en bij de 'gewone' Amerikanen past hij ook niet. Het persoonlijke trauma waarmee hij worstelt — jaren geleden werd zijn dochter eveneens slachtoffer van een misdrijf — heeft hem hard en mentaal weerbaar gemaakt.

In het onderzoekt leidt het spoor Cory en Jane naar een groep veiligheidswachten die in de bergen toezicht houdt bij een oliebedrijf. Tijdens een schietgevecht met verdachten raakt Jane zwaargewond. Ze dankt haar leven aan Cory die de daders vanuit de bergen, op lange afstand, op de korrel neemt met zijn jachtgeweer. Maar de dader ontsnapt — met Cory achter hem aan.

De oplossing voor de crisis waarin deze gesloten maatschappij verkeert is typisch die van de lone wolf.

Cory weet dat er geen gerechtigheid zal geschieden wanneer hij de dader aan de politie zou overhandigen. Hij weet ook dat het gezin van het slachtoffer daardoor nooit rust zal krijgen en dat deze onopgeloste misdaad de gebroken samenleving verder zal verzieken. Dus neemt hij het recht in eigen hand — hij handelt.

Hiermee bevestigt hij zijn eenzaamheid, zijn afzondering van de maatschappij. Hij zegt: 'Hier in de bergen is er alleen maar sneeuw. En stilte.'

meer weten?

Wind River is te zien vanaf 14 september in de Nederlandse bioscopen.