Het is niet alleen de oorsprong van sprookjes als Aladdin of Ali-Baba en de veertig rovers. De echte clue in de raamvertelling Duizend-en-een-nacht zit hem in het inzicht dat verhalen belangrijk zijn.

Tekst loopt door onder de video.

Het grotere verhaal van de raamvertelling is dat van koning Sjahriaar, die door zijn vrouw bedrogen is. De koning is diep ongelukkig en de pijn van het bedrog is bijna niet dragen. Om nooit meer dit soort pijn mee te maken, besluit hij elke avond een maagd te huwen en haar de volgende ochtend te doden. Na vele maagden in zijn koninkrijk gedood te hebben, komt hij bij de dochter van zijn grootvizier: Scheherazade.

Op hun huwelijksnacht vertelt Scheherazade de koning een verhaal. Ze stopt met de beruchte cliffhanger en belooft hem de volgende avond het einde te vertellen. De koning kan het niet laten, hij laat haar met hoge uitzondering tot de volgende nacht leven. Dan vertelt Scheherazade hem het einde, en vervolgens begint ze een nieuw verhaal. Opnieuw kan de koning het niet laten, en besluit nog een nacht te wachten voor hij Scheherazade zal doden.

Scheherazade houdt dit duizend-en-een-nacht vol. In deze 1001 nachten vertelt ze hem verhalen over rovers, over monsters, over helden, over prinsen en prinsessen, over verraad, over angst, over eenzaamheid en vooral over liefde. Verhalen die wij vandaag de dag nog steeds horen, zoals Sinbad de Zeeman en Aladdin.

De koning laat zich meevoeren naar nieuwe plekken en emoties. Hij leert nieuwe mensen kennen, andere perspectieven en spiegelt zich hier onbewust aan. Zonder dat hij het doorheeft sluipt er iets in hem: empathie. Na 1001 nachten komt de koning naar Scheherazade. Hij hoeft geen nieuw verhaal meer te horen. In plaats daarvan vraagt hij Scheherazade of zij zijn vrouw, zijn definitieve vrouw wil worden.

De verhalen hebben koning Sjahriaar iets geboden dat hij niet verwachtte. Empathie heeft hem over zijn eigen pijn getild. Hij is genezen en ziet de wereld op een andere manier. En zo leefden koning Sjahriaar en koningin Scheherazade nog lang en gelukkig.