Mijn zoon van vijftien snapt niets van de wereld. Discussies over racisme of vrouwenhaat ervaart hij als vervreemdend en vermoeiend. Het is net alsof hij in een utopie leeft waarin deze kwesties allang zijn opgelost.

Neem het debat over de nieuwe superheldenfilm Wonder Woman. Als ik aan hem probeer uit te leggen dat men de film als een keerpunt ziet in het populaire discours over het feminisme, omdat alles om een vrouw draait, kijkt hij mij vragend aan. 'Wat bedoel je, 'vrouw'? Het is Wonder Woman, pap.'

Toen ik de langverwachte film zag, trof het mij dat er een directe connectie tussen hem en het hoofdpersonage uit de film is: net als Wonder Woman in het verhaal is hij immuun voor het cynisme en de ironie die schering en inslag zijn in de echte wereld. Allebei zijn ze als figuren in een hekeldicht die onwillekeurig misstanden in de echte, volwassen wereld ontmaskeren.

De tekst gaat verder onder de video.

De officiële trailer van Wonder Woman.

Maar wie is die Wonder Woman? Al sinds haar geboorte in het mythische land Themyscira leeft ze met leugens. Eerst vertelde haar moeder, de Amazone-koningin Hypolyta, dat ze uit klei gemaakt is, later begrijpt ze dat haar vader niemand minder dan oppergod Zeus is.

Leugens zijn haar grootste vijand. Met haar 'lasso van de waarheid' kan ze iedereen dwingen te vertellen wat er echt aan de hand is. (Wonder Woman werd in 1941 bedacht door de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston, tevens beroemd geworden als uitvinder van de leugendetector.)

In het verhaal reist Diana, oftewel Wonder Woman, van Themyscira naar Europa, waar ze samen met de Amerikaanse spion Steve Trevor een einde aan de Eerste Wereldoorlog probeert te maken. Diana denkt dat oorlogsgod Ares de bron van het kwaad is; hierin laat Steve haar aanvankelijk haar gang gaan.

Voor de mythologische vrouw is de moderne wereld onbegrijpelijk. In Londen ontmoet ze een secretaresse van het oorlogskabinet. 'Een vrouw in dienst van mannen?' zegt ze. 'Maar dat is slavernij!'

Net wanneer het lijkt of Diana een geijkte vorm van het feminisme belichaamt, komt ze met onverwachte reacties. Over een baby op straat raakt ze lyrisch. Van een ijsje dat Steve voor haar op het station koopt geniet ze op zo'n manier dat het net lijkt of dit de eerste keer ooit is dat een mens zoetigheid proeft.

Het is niet dat Diana een toonbeeld van onschuld of idealisme is. Het gaat om de ernst waarmee ze naar de wereld kijkt. Zonder leugens kunnen wij gewone mensen niet leven, maar leugens, zelfs een verdraaiing van de waarheid, zijn voor Diana onverteerbaar. Dat blijft de kern van haar karakter, ook wanneer de ontnuchtering komt: nee, het kwaad in de mens, gesymboliseerd door de oorlog, is niet exclusief het gevolg van ingrijpen en manipulatie door Ares. De les die ze leert is dat de mens geen bovennatuurlijke kracht nodig heeft om dood en verderf te zaaien — dat kunnen we prima zonder goddelijke interventie.

De tekst gaat verder onder de foto.

Filmposter Wonder Woman (Poster: Warner Bros., DC Comics)

Toch blijft haar onschuld intact. En daarmee ook haar geloof in de utopie waarin eerlijkheid heerst; multiculturaliteit vanzelfsprekend is; vrouwen sterk genoeg zijn om zonder mannen te leven; en waarin de mens constant strijdt met het kwaad, hoewel hij ook veel goeds in zich heeft. Zo is de organische band tussen Diana en mijn zoon compleet.

Hem heb ik goed in de gaten gehouden toen we deze week naar Wonder Woman gingen. Hij zat bij zijn vrienden in de zaal. Na afloop interviewde ik de jongens.

Josh: 'Die actiescènes. Te gek! Vooral wanneer de Amazones vechten. Ik ga er zeker nog drie keer naar toe…'

Vic: '… maar het is Wonder Woman… wat bedoel je - alles draait om een vrouw?'

Het dringt tot me door: ironische distantie is hem vreemd, hij zag geen 'superheldenfilm-waarin-een-vrouw-de-hoofdrol-speelt', de dominante boodschap in analyses van Wonder Woman. Het enige wat hij zag was een superheld die de wereld redt. Hij geloofde erin, zonder te blikken of te blozen. En ik geloof nu in hem. In zijn 'soort'. Dat zijn de helden van morgen.

meer weten?

Wonder Woman gaat vanavond in première in de Nederlandse bioscopen.