'LET OP!! Dit is een kunstwerk GEEN speeltoestel!' staat op een tegel in het Amsterdamse Westerpark. Ernaast ligt een enorm polyester blok, het is rood en wit gestreept en heeft de vorm van een kussen. Kunst, dat is geen speelgoed.

Klimmen en klauteren In Museum Boijmans Van Beuningen kunnen kinderen die willen klimmen en klauteren wél hun hart ophalen. Daar opende vorige week Alles Kids, een tentoonstelling speciaal voor kinderen. Met kunst waar je doorheen mag kruipen.

Investeren in kunst In dezelfde week dat Alles Kids opende werd de VVD'ers Mark Rutte en Edith Schippers verweten wel grote woorden te hebben over de 'superieure' Nederlandse cultuur, maar niet in de daarbij horende kunst te investeren. Leer van Italië, schreef columnist Christiaan Weijts. Daar krijgt iedere achttienjarige nu 500 euro om te besteden aan musea, boeken en theaters. De actie is een antwoord op islamitisch radicalisme, verklaarde premier Matteo Renzi: "Zij vernietigen standbeelden, wij houden van kunst. Zij willen terreur, wij antwoorden met cultuur."

Kunst is een ernstig spel Kunst als kinderspel en tegelijkertijd als wapen in een cultuurstrijd; is dat te verenigen? Friedrich Schiller schrijft in 'Brieven over de esthetische opvoeding van de mens': "De mens speelt alleen indien hij in de volle betekenis van het woord mens is en hij is alleen dan geheel mens, indien hij speelt.' Kunst is een ernstig spel. meer weten?

Lees hier meer over Alles Kids, de tentoonstelling voor kinderen van het museum Boijmans van Beuningen.