De menselijke ziel en haar limieten, de tot nu algemeen bereikte extensie van de innerlijke ervaringen, de hoogten, diepten en verten, de hele geschiedenis van de ziel tot nu toe en haar nog braakliggende mogelijkheden; dat is voor de geboren volksmenner en vriend van 'de grote jacht' het voorbeschikte jachtdomein. Altijd al geweest. Van de eerste holbewoner tot de laatste: D.J. Trump. Van Tel Aviv tot Hilversum.

Dan worden daar een paar duizend helpers en sluw, goed opgeleide speurhonden ingelijfd en onze duizelingwekkende planeet van zuiver lucht en water is in een mum van tijd omgetoverd tot een stinkende, helverlichte theaterzaal vol monsters, spoken en luidruchtig trommelende pipo de clowns.

Ach, hoe memorabel zijn de eerste woorden tijdens het eerste college aan de Erasmus Universiteit, september 1991. Professor Ringeling keek de zaal in en vroeg: "Kennen jullie de twee wetten van Ringeling?" Nee, die kenden wij niet. Hij vervolgde: "De 1e luidt: Lees De Krant. De 2e: Geloof Hem Niet."

Het bleek de nuttigste les van mijn hele academische loopbaan.

Een collega-journalist zei het anders: Als je alle kranten en alle opiniemagazines doorpluist, alle actualiteitenrubrieken op de voet volgt, op tv en radio, dan weet je precies hoe de wereld niet in elkaar steekt.

Er zit niets anders op. Zeg je krant op. Sluit je tv af. Pleur de radio bij 't grofvuil. Pak je koffers. Reis! Praat! Kijk! Ruik! Voel! Of: word een dwaas.