Hij mag misschien slecht zijn voor de Verenigde Staten, hij is een zegen voor CBS. Zo vatte Les Moonves, CEO van de Amerikaanse zender CBS, zijn standpunt over Donald Trump samen. Sinds Donald Trump zich kandidaat heeft gesteld als presidentskandidaat stroomt het geld binnen.

Bring it on, Donald Moonves: "I've never seen anything like this, and this going to be a very good year for us. Sorry. It's a terrible thing to say. But, bring it on, Donald. Keep going".

Dilemma Zie daar een dilemma. Is Moonves beslissing slecht? Moet CBS, als ze zelf ook vinden dat het slecht is voor Amerika, besluiten Trump minder vaak te laten zien? Hebben zij niet die verantwoordelijkheid?

Verantwoordelijkheid media Ja, zou ik zeggen. Met zijn winstbejag schaden Moonves en CBS het algemeen belang; het maatschappelijk en politieke debat. Want iedere tv-kijker weet dat nuance het aflegt tegen scherpe tegenstelling en harde one-liners. Voorzichtigheid is dus geboden.

Macht van de kijker
En toch: feitelijk ligt de macht bij de kijker. Immers, de winst wordt gemaakt bij gratie van hoge kijkcijfers. Minder Trump kijken, betekent minder Trump op de buis. Het is dus onze eigen verantwoordelijkheid. Ook ik kijk de filmpjes van geflipte uitspraken van Trump. Uit fascinatie en sensatiezucht. En als ik mijn verantwoordelijkheid als kijker al niet neem, wie ben ik dan om iemand anders op diens verantwoordelijkheid te wijzen? meer weten?

Lees hier het artikel in the Hollywood Reporter waarin CEO Leslie Moonves zegt dat Trump misschien niet goed is voor Amerika, maar wel damn good voor CBS.