Serieus politiek nieuws dat viral gaat, daar is iedere nieuwszender gelukkig mee. Dat dacht ook politiek comedian, John Fugelsang, nadat hij tijdens een uitzending van CNN middels een slimme vraag het gesprek van de dag neerzette. Een week later werd hij ontslagen.

Wat gebeurde er?
Te gast in de uitzending was Eric Fehrnstrom, campagneadviseur van toenmalig presidentskandidaat, Mitt Romney. De publieke consensus was dat Romney herhaaldelijk afweek van zijn campagneplan, of zoals Fugelsang het uitdrukte: "Mitt Romney flipped like a crack house mattrass." Maar geen enkele journalist stelde hier kritische vragen over. Toen Fugelsang, panellid bij CNN, toestemming kreeg om de rechterhand van Romney te bevragen, greep hij zijn kans.

Etch-a-sketch
Het antwoord van Fehrnstrom sloeg een deuk in eigen presidentscampagne. Openlijk gaf hij toe dat er tijdens campagnes wel vaker op de reset-knop gedrukt wordt. Hij vergeleek Romney's campagne zelfs met een etch-a-sketch; dat tekenbord voor kinderen die je simpelweg door elkaar schudt om de tekening te wissen en opnieuw te beginnen. Diezelfde dag nog werd deze ongelukkige uitspraak internationaal nieuws.

Toegang vs. Informatie
Toen Fugelsang de volgende dag opgewekt de studio binnenliep, bleek daar de sfeer volgens hem minder positief. Een producer zei: "Ik heb het gezien gisteren, we krijgen die man nooit meer in de show." Fugelsang deed zijn werk en zorgde voor nieuws, maar dit nieuws zorgde er tegelijkertijd voor dat het moeilijker werd om gasten als Ferhstrom enthousiast te maken voor een interview. Fugelsang verwachtte een schouderklopje, maar kreeg ontslag. Als we Fugelsang mogen geloven is dit een direct gevolg van zijn moment met Fehrnstrom. Want soms offeren nieuwsbazen interessante informatie graag op voor toegang tot belangrijke personen.

meer weten?

"Mitt Romney changed his positions like a yoga teacher on tainted meth." Luister in de Risk-podcast 'Crushed' vanaf minuut 40:45 hoe John Fugelsang zijn verhaal vertelt.