Ik krijg mijn nieuwe creditcard in de bus met een bijgevoegd briefje voorzien van een titel in koeienletters: Let op! Voorkom dat u niet kunt betalen. Aangenaam verrast vul ik zonder het te lezen in gedachten de tekst eronder in:"Ga zorgvuldig om met uw creditcard. Een creditcard is heel handig op vakantie vanwege het betaalgemak en omdat alles wat u koopt verzekerd is, maar ga altijd eerst na of uw aankoop binnen uw budget past om hoge rentekosten en oplopende schulden te voorkomen. 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft problematische schulden en daar willen we samen met u iets aan doen. We wensen u een verantwoorde omgang met uw creditcard."Verstandig toch, zo'n briefje? Zeker in de week nadat in het nieuws is geweest dat dezelfde bank meer creditcard krediet heeft verstrekt dan toegestaan.Ik lees verder en zie dat ik het verkeerd heb begrepen. Eronder staat: "Deblokkeer uw Card en wijzig direct uw gegevens in uw online accounts". Er is anders een gevaar dat ik online (Bol, Zalando) niet meer kan betalen vanwege verouderde credit card gegevens. Er is uiteraard ook het gevaar dat ik een ander betaalkanaal kies. Dat laatste staat er niet bij.Je hebt niet kunnen betalen en niet kunnen betalen. Het eerste is een ongemak (deze schoenen, NU!). Het tweede is een maatschappelijk probleem. Ik bied mijn briefje bij deze ter overname aan. De titel hebben jullie al.

meer weten?

Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden.

De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een nieuwe documentaireserie van Human waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

Vanaf 14 november iedere maandag op NPO1 om 22.10u