Ik was zes jaar en woonde met mijn ouders in Jakarta. We zaten vaak uren vast in het verkeer. Dit was het pre-scherm tijdperk, dus ik zat dan op de achterbank van onze Jeep met airconditioning en keek uit het raam. Daar zag ik onder het viaduct een meisje van mijn leeftijd die lag te slapen, met blote voeten in een kartonnen doos, bedolven onder het stof van het langsrijdend verkeer. Waar zou zij van dromen?

Trickle-down
Volgens de 'trickle-down'-hypothese profiteert iedereen als de rijken rijker worden. In een Pareto-verbetering mag economische groei ongelijkheid doen toenemen zolang er niemand slechter van wordt. Volgens de American Dream moet je harder werken als je het nog niet hebt gemaakt.

Verantwoordelijkheden
Als de één wat meer verdient dan de ander, prima. Maar dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Afgelopen weekend was ik bij de film Fuocoammare, over migranten die aankomen op Lampedusa. Hun uitzichtloze bestaan jaagt ze de zee op, met een Europese droom. Mijn droom is dat iedereen voldoende kansen en middelen krijgt om iets van hun leven te maken, zonder daarvoor hun leven te hoeven wagen. Dit soort economische ongelijkheid is in niemands belang.