Brainwash Special

Hoe Intelligent is AI?

HUMAN

Wat kunnen we met kunstmatige of artificiële intelligentie (AI)? Hoe maken we het eerlijk? En: wat ís eerlijk in het geval van AI? Een gesprek onder leiding van Maaike Schoon met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, Europarlementariër Kim van Sparrentak, kunstenaar en ontwerper Julia Janssen, en column columnist en digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah.

Een computer die betere diagnoses stelt dan een arts, Google die eerder weet of je zwanger bent dan jijzelf en de overheid die registreert hoe groot de kans is dat je fraudeert. Ooit leek kunstmatige intelligentie hét antwoord op ongeveer alle problemen. Maar na het toeslagenschandaal, monopolies van Amerikaanse techbedrijven en zorgen om de privacy, rijzen vele vragen.

Is kunstmatige intelligentie een kans of een bedreiging? In deze Brainwash Special gaan we, over de grenzen van verschillende disciplines, op zoek naar antwoorden op die en andere vragen.

Zo. 28 augustus, 19:20 - NPO 2

Over de sprekers

Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek richt zich in zijn onderzoek op de relaties tussen mens, technologie en samenleving. Kim van Sparrentak is als Europarlementariër (GroenLinks) aangesteld is als onderhandelaar voor de eerste Europese wet over AI. Kunstenaar en ontwerper Julia Janssen is bekend van 'One Click', een project over de 835 voorwaarden van Facebook waar mensen in minder dan 1 seconde akkoord op geven. Ilyaz Nasrullah is columnist bij Trouw en adviseert als digitaal strateeg bedrijven en overheden op het gebied van technologie.

Deze Brainwash Special is een samenwerking met Brainwash Festival en wordt op 24 augustus opgenomen in het HEM in Zaandam en op 28 augustus uitgezonden op NPO 2. De opnames bijwonen kan, kijk dan op de site van Brainwash Festival.