Kan je sociale verhoudingen dusdanig begrijpen en voorzien, dat je ze kan managen? Kunnen wij de boog van de geschiedenis beïnvloeden, of zijn wij alleen maar kleine radartjes in een geschiedenis die zich feitelijk volgens mathematische wetten voltrekt?

Het zijn vragen die hoogleraar Politieke Arithmetiek Daniel Mügge dagelijks bezighouden. Hij wil de onderbuik laten zien van de cijfers die we gebruiken om beslissingen te nemen, door complexe dingen simpel te maken (denk aan werkloosheidcijfers, of economische groei).

De tekst gaat verder onder de foto.

Het tweede boek van Isaac Asimov in de Foundation reeks: Foundation and Empire (Foto: RA.AZ).

In de beroemde sciencefiction-trilogie The Foundation Series van Isaac Asimov hebben deze vragen een benauwend antwoord gekregen. In de toekomst is een nieuwe sociale wetenschap uitgevonden die het gedrag van mensen en daarmee de loop van de geschiedenis nauwkeurig kan voorspellen. Deze 'psychohistorie' is een sterk en machtig instrument, dat gemakkelijk misbruikt kan worden. In Brainwash Zomerradio en in bovenstaand fragment gaat Mügge verder in op de onheilspellende parallellen met onze wereld.