Mannen hebben de grappige neiging om anticonceptie te zien als iets buitenaards. 'Ver van mijn bed', terwijl het natuurlijk 'IN je bed' is. Wanneer een jongen tijdens het voorspel vraagt: "We hoeven toch geen condoom te gebruiken hè?", zeg ik standaard: "Wil je al kinderen?" Met vriendinnen moet ik hier altijd hard om lachen. We stellen ons voor dat ik er dan op doorga: "Oh wat leuk! Ik ben er al wel aan toe eigenlijk. Ja, laten we kinderen nemen!"

Anticonceptie-gesprekken
Toen mijn ex-vriendje een paar jaar terug vroeg: "Waarom neem je niet de pil?" antwoordde ik: "Ok, je wilt andere anticonceptie. Daar wil ik best over meedenken." We kwamen uit op Vasalgel als beste optie: een omkeerbare en niet-hormonale prik in de ballen. Helaas komt die pas in 2018 uit. We gingen weer over op condooms.

Condooms tot het alternatief bewezen is
Hormonen die van nature in je lichaam aanwezig zijn hebben allerlei effecten, zoals stemmingswisselingen. Hormonen uit een pilletje hebben dat dus ook, denk aan verminderde zin in seks. Ik hou het bij condooms totdat er een product op de markt komt dat gezond is voor de gebruiker ervan. Of dat nou een man of een vrouw is.

meer weten?

"Ooit was de pil hét boegbeeld van emancipatie, nu lijkt het de alfa en omega van vrouwenonderdrukking. De spagaat leek nooit zo pijnlijk." Seksuoloog Wim Slabbinck schrijft over een gelijkwaardigere verdeling van de zorg voor anticonceptie: 'Mannen, anticonceptie is ook onze zaak.'