Op Facebook deelt iemand een filmpje met als onderschrift "We were THIS close to getting a male birth control shot—but some men couldn't handle the side effects". Voor ik losbarst over hoe oneerlijk dat onderschrift is, zal ik eerst even opmerken dat ik naar mannenanticonceptie uitkijk zoals ik uitkijk naar het nieuwe album van Tom Waits, Kerst, of het met pensioen gaan van Giel Beelen: ik kan bijna niet wachten. Zet een shot Vasalgel in mijn testikels, geef me een prikpil met hormonen, het maakt me echt niet uit.

De pil
Ik heb een vaste relatie met iemand die ik volledig vertrouw, dus vruchtbaarheid is het enige dat tussen mij en onbeschermde seks staat. Mijn vriendin slikt de pil niet, dus dan moet ik het maar doen. Het is voor iedereen beter, mannen én vrouwen, als dat gewoon kan.

Niet zo zeuren
Nu terug naar dat onderschrift. Er wordt gedaan alsof deze anticonceptie er nu niet gaan komen omdat de mannelijke proefpersonen niet zo moeten zeuren over bijwerkingen die vrouwen normaal hebben leren vinden. Dat is natuurlijk een non-argument, we moeten het omdraaien. Het is een schande dat vrouwen al jaren een pil moeten slikken met zoveel ellendige bijwerkingen.

Bijwerkingen
En natuurlijk bewijst de vrouwenpil dat deze mannenpil, met deze bijwerkingen, er best kan komen. Ik ga graag met een strip aan de gang. Maar laten we ondertussen vooral blijven ijveren voor anticonceptie voor vrouwen én voor mannen, waar we niet depressief of libidoloos van worden. Dat lijkt me pas écht voor iedereen beter.

meer weten?

Een injectie in je ballen om de stroom spermacellen te blokkeren: het kan in de toekomst met Vasalgel. En geen zorgen, het is onder verdoving en omkeerbaar.