In de openingssequentie van Stanley Kubricks film 2001 A Space Odyssey zie je twee groepen apen die met elkaar vechten. De strijd is onbeslist totdat een van de apen op het idee komt een bot van een prooi als wapen te gebruiken. Hij slaat daarmee een aap van de rivaliserende groep dood, de tegenstanders druipen snel af. In een overwinningsroes gooit hij zijn wapen in de lucht. De camera volgt het bot dat overgaat in een ruimteschip.

Verwevenheid Deze scène laat prachtig zien hoe de techniek de mens tot mens heeft gemaakt, maar ook dat de vraag of technologie ons tot slaaf zal maken, niet de juiste vraag is. Dat suggereert namelijk dat we buiten de techniek kunnen staan. In werkelijkheid zijn mens en techniek vanaf het begin met elkaar verbonden en kun je alleen iets over de mens en de techniek beweren vanuit die verwevenheid.

Pistool Als je niet uitgaat van die verwevenheid kun je dingen zeggen als: "guns don't kill people, people do". Natuurlijk: een pistool zonder mens gaat niet af. Toch komt alleen de mens die weet dat hij een pistool binnen handbereik heeft op het idee om tijdens een ruzie dat wapen ook daadwerkelijk te gebruiken. In werkelijkheid is het dus de combinatie van pistool en mens -of bot- die mensen dood.