Je kan als heel veel uit de kast komen. De afkortingenlijst LHBTQIAPK (Lesbisch, Homo, Bi, Transgender, Queer, Intersekse, Aseksueel, Pan-seksueel, Polygaam en Kinky) geeft een aantal voorbeelden. Overigens mist er in deze lijst nog wel wat. De Gender Bread Person geeft inzicht in de menselijke diversiteit hierin. Is het nuttig je zo te labelen? Moeten we per se uit de kast?

Labels of niet?
De lijst is onderhevig aan kritiek. Onder andere door de queer-filosofie, die eigenlijk onterecht in de lijst staat. Queer is een non-identiteit die er juist voor dient om je gender en seksualiteit niet te hoeven labelen. Tegelijkertijd moet de emanciperende kracht die deze labels voor mensen kan hebben niet onderschat worden. Ik sprak laatst een man over zijn aseksualiteit. Jarenlang had hij aangerommeld met seks, niet-wetend of hij nou gewoon nog dingen moest leren, dat hij zich over iets heen moest zetten, misschien oude trauma's moest verwerken. Totdat hij de term 'aseksualiteit' tegenkwam. Opeens wist hij het: ik ben aseksueel. Hij was 50 jaar en voelde zich thuis. Als je de verschillende mogelijkheden op het gebied van gender en seksualiteit niet bespreekt, zullen veel mensen niet weten wat ze met zichzelf aan moeten.

De norm creëert de kast
De 'normale mens' is hetero en cis-gender (je biologisch geslacht is gelijk aan je gender-identiteit), heeft een eenduidige sekse, is monogaam, romantisch en enigszins seksueel (maar niet té). Hoe sterk deze norm is kun je het beste vragen aan iemand die er niet aan voldoet. Homo's valt het op dat hen werd gevraagd: 'ben je verliefd op haar?' wanneer zij met vriendinnetjes thuiskwamen. Transgenders vertellen je hoe vaak je wordt aangesproken met hij of zij. En mensen met een intersekse-conditie zeggen hoe sterk zij zich genoodzaakt voelen er nooit over te praten, want het is taboe. En omdát er een norm is moet je 'uit de kast komen'.

Allemaal uit de kast
De norm moet weg, want die helpt niemand. Maar het lijkt me niet verstandig dat we helemaal niet meer praten over gender en seksualiteit in deze nu nog normatieve maatschappij. Daarom stel ik voor dat we in plaats van niet meer uit de kast komen, allemaal uit de kast komen. Praat over je geslacht, gender en seksualiteit, ook als jij het de normaalste zaak van de wereld vindt. Want je bent niet 'normaal', je bent gewoon iemand.