"Toch raar dat in deze geëmancipeerde samenleving nog steeds zo weinig vrouwen in besturen zitten. Ze zullen het wel niet willen", is een veelgehoord statement. Maar op het leven van de mensheid zijn we ongeveer een minuutje geëmancipeerd. We doen allemaal alsof het de normaalste zaak is, vrouwen als leiders, maar stiekem beginnen we daar nu pas langzaam aan te wennen.

Mindbugs Leiders waren altijd mannen. Niet gek dus dat we daar nog wat aan over hebben gehouden. Mindbugs, noemt Esther Mollema ze. Zij trainde al vele raden van bestuur en commissariaten op weg naar meer diversiteit. Het mindbug-principe is simpel: als je altijd veel leiders met groen haar hebt gezien, zul je onbewust sneller iemand met groen haar aannemen voor een leiderschapsfunctie. Je kunt dan niet meer onbevooroordeeld 'enkel op kwaliteit' selecteren. In onze maatschappij is groen haar: een witte man, het liefst in pak en liever lang dan kort.

Bewustwording
Hoe zorgen we er voor dat er toch enkel op kwaliteit wordt geselecteerd? Bewustwording over die mindbugs is een eerste stap. Door middel van trainingen óf door bewustwordingsacties. Zoals de geweldige website van Arjen Lubach, 'Deze mannen kunnen geen vrouwen krijgen', waarop je een lijst van 100% mannelijk besturen vindt. Met wat humor laat de site zien hoe belachelijk dat eigenlijk is. Alleen als we mindbugvrij zijn, kun je zeggen: "Nu zijn we geëmancipeerd." En dan zul je vanzelf wel zien hoeveel vrouwen het willen, zo'n plek in de top.