Deze week was er een kleine overwinning voor zelfstandigen. De Tweede Kamer nam een motie aan waarin wordt voorgesteld de woonadressen van zzp'ers niet langer op te nemen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Er is een groep die daar extra blij mee is: zelfstandige sekswerkers.

De KvK wordt door zzp'ers flink gehaat. Je hebt als zelfstandige alleen maar kosten en last aan het bestuursorgaan. Tot 2013 betaalde je ieder jaar een bijdrage waar je niets voor terugkreeg. Ondertussen verdiende de KvK extra geld met het doorverkopen van je gegevens, waardoor je allemaal ongewenst drukwerk kreeg en werd platgebeld door agressieve verkopers. De klachten daarover bestaan al heel lang, pas vorige week besloot de KvK de nummers van zelfstandigen niet langer te vermelden in het Handelsregister – misschien wel omdat medewerkers zelf gek werden van alle vervelende telefoontjes van klagende klanten.

Ook zelfstandige sekswerkers moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Sekswerkers zijn zzp'er wanneer ze bijvoorbeeld achter het raam werken of aan thuisontvangst doen. Ook sommige escorts en medewerkers van clubs en privéhuizen zijn zelfstandigen, omdat exploitanten net als andere bedrijven dat een gunstige constructie vinden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: Lana Abie

Het is logisch om je werknaam op te geven als bedrijfsnaam, maar voor sekswerkers is dat extreem onveilig. Klanten kunnen op die manier namelijk heel eenvoudig het telefoonnummer en woonadres van hun favoriete seksuele dienstverlener opzoeken in het Handelsregister. Ook registratie onder eigen naam is riskant. Zo is er het verhaal van een klant die het adres van een sekswerker achterhaalde, posters liet maken met haar foto en het woord 'hoer' en die ophing in haar buurt.

De motie van de Tweede Kamer is daarom een overwinning voor deze groep, juist op de dag waarop ook bekend werd gemaakt dat het kabinet de sector verder wil reguleren. Privacy is prettig als je journalist bent, maar voor sekswerkers is bescherming van privégegevens soms van levensbelang.