Blind op elkaar kunnen vertrouwen. Een aanval op een lid van de club telt als een aanval op iedereen; eenieder zal het slachtoffer zonder aarzeling te hulp springen. Dat is de hoeksteen van de NAVO, bijna 70 jaar al. (Eurofielen wijzen ons er onvermoeibaar op dat we de naoorlogse vrede in West-Europa aan de Europese Unie te danken hebben. Waarschijnlijk komt die eer eerder toe aan de NAVO en bommen made in the USA, hoe jammer peaceniks als ik dat ook vinden).

Dat tijdperk van vanzelfsprekende bescherming lijkt voorbij. Afgelopen week kwamen de leiders van alle NAVO-leden in Brussel bij elkaar. De Amerikaanse president Donald Trump fulmineerde over – volgens hem dan – ontoereikende militaire uitgaven van de Europese leden. En hij liet zich ontvallen dat hij wel degelijk het recht had om het Amerikaanse lidmaatschap in de NAVO op te zeggen. Zijn we zonder Amerikaanse bescherming nog wel veilig, of is de tijd gekomen dat Nederland zijn eigen nucleair arsenaal moet opbouwen?

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Atoombom (foto: ANP).

Europese generaals zullen zich een hoedje geschrokken zijn na die uitspraak. Trump heeft gelijk dat Amerika dé essentiële bijdrage levert aan de NAVO. Zonder Washington stelt de club niet half zo veel meer voor. Met name tegen het Russische leger, nog steeds in bezit van talloze kernwapens, kan Europa alleen niet opboksen. Als Trump openlijk nadenkt over uittreding uit de NAVO, kan je maar één conclusie trekken: er zit een fatale scheur in de Europese verdedigingsmuur. Moeten wij vliegensvlug eigen nucleaire vernietigingscapaciteit opbouwen, voor het geval dat de Amerikanen zich bedenken?

Een bizarre vraag, om eerlijk te zijn. Ik vind atoombommen vreselijk en een schande voor de mensheid. Is oorlog in Europa een realistisch scenario? Wie zou daar iets bij te winnen hebben?

Aan de andere kant heb je aan één gek genoeg om de wereldpolitiek te ontwrichten, ook al gaat dat tegen alle rationele overwegingen in. Als Duitser weet ik daar meer dan genoeg van. En waarschijnlijk gaat het niet om de Nederlandse polders die militair onder druk zouden komen te staan, maar om Europese randgebieden – denk aan de Baltische staten. Daar zal moeten blijken hoe onvoorwaardelijk de steun van EU-landen aan elkaar is, met of zonder Trump. Europa heeft het laten afweten toen Joegoslavië uit elkaar viel in de jaren negentig. Nog zo'n episode zal de Europese eenheid niet overleven.

Tekst loopt door onder de video.

Nena - 99 Luftballons.

Misschien zijn Nederlandse kernwapens een beetje een voorbarig idee. Maar de vraag voor wie wij binnen Europa zonder aarzeling willen instaan, en of wij voldoende uitgerust zijn om die belofte waar te kunnen maken, stelt zich wel. Tot voor kort zette ik het defensie-dossier weg als oudbakken maar gevaarlijk hobbyisme van koude oorlogskrijgers – zoals Nena dat doet in haar lied 99 Luftballons. In het Trump-tijdperk hebben wij die luxe niet meer.