Waarom ik geen mening heb over TurkijeIn alle schoolklassen, vriendenkringen en andere groepsverbanden waar ik in mijn bescheiden carrière als mens deel van heb uitgemaakt zijn er op zijn minst 4 (in één geval 2) individuen aan te wijzen die met een aantoonbaar sterkere mening voor de dag wisten te komen dan ikzelf.

Nuanceman
Mijn mening is nooit bijzonder sterk geweest. Mijn grootste obstakel om een echt sterke mening te kunnen cultiveren is een denkbeeldige hovenier van 10 centimeter lang die ik Nuanceman noem en die op mijn linkerschouder zit, hij houdt mijn meningen vakkundig bonsai.

Hovenier
Andere mensen hebben geen Nuanceman, kwam ik in de loop der tijd achter, maar zijn hun eigen hovenier. Zo ook Erdoğan. Op de vruchtbare, drassige, humusrijke grond der internationale verwarring toont Erdoğan zich bijzonder groenvingerig. O, hoe rap schiet zijn gestekelde bramenhaag uit de grond! O, hoe resoluut hanteert hij de snoeischaar! Zie, welk een weelderig rankend gewas siert zijn onaantastbaarheid! Ik kan me voorstellen dat iemand die zo gebaat is bij deze grondsoort zijn best doet deze te behouden, totdat hij zijn oogst binnen heeft.

Chaos
Ik heb er uiteraard geen mening over, of in ieder geval niet één die een naam mag hebben. Mijn hoop vestig ik ruggengraatloos op de mensen met een landschapsarchitect op hun schouder: zij die in staat zijn een lijn aan te brengen die deze woekerwereld, en deze begrijpelijk maakt voor mensen zoals ik. Tegen chaos is geen kruid gewassen.

meer weten?

Recep Tayyip Erdoğan demonstreert zijn nationalisme ook met video's op Facebook: Turkije is onverslaanbaar!