Als moderne feminist is Chimamanda Ngozi Adichie ontmoeten een droom. Ik had dat voorrecht dit weekend tijdens Brainwash festival én bij een meetup met 29 andere feministen. De grootste les die ik leerde: Verontschuldig je niet voor jezelf.

Rolmodel Gevraagd naar haar rolmodellen, noemt Adichie Michelle Obama die "I love me" zei in een interview met Oprah Winfrey. Dat hoor je een vrouw niet vaak zeggen. Adichie noemt het: "being unapologetic about yourself". Jezelf niet doen slinken. Er zijn, echt zijn. Dit raakt me: hier ben ik nog niet goed in.

Afleren
Ik deel op Facebook wat ik vind. Ik zeg nooit 'nee' tegen spreekopdrachten en interviews. Maar ik spreek snel zodat ik niet te veel tijd inneem (maar wel mijn punt kan maken). Ik ga opzij voor mannen op straat. Ik zit niet rechtop. Ik sla mijn benen over elkaar. Dit heb ik geleerd omdat ik vrouw ben, en ik wil het afleren.

Ruimte opeisen Ik las eerder over 'je ruimte opeisen' en hoe fijn en belangrijk het is dat te doen. Maar je weet pas écht wat dat inhoudt als je het iemand ziet doen. Adichie deed dat voor mij dit weekend. "Wees nooit té dankbaar voor de kansen die je krijgt, de plekken waar je mag zijn," vertelt ze ons. "Want je hoort daar. Je verdient dit". We hebben meer Adichies nodig. Vandaag besluit ik: ik ga er één zijn. meer weten? Tip: Luister naar Lauren Smit's Being Unapologetic-playlist met onder andere Harrie Jekkers' 'Ik hou van mij' en Gloria Gaynors' 'I am what I am.'