Alhoewel ik mezelf als feminist beschouw, geloof ik niet in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen. Wat wij als gelijkheid beschouwen, is een vooroordeel dat daadwerkelijke emancipatie in de weg kan staan.

Gelijke uitkomsten
Chimamanda Ngozi Adichie keek in het woordenboek en ontdekte dat ze altijd al feministe was geweest. Ze gelooft namelijk in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het allerminst, want gelijkheid alleen kan nooit voldoende zijn. In een samenleving waarin iedereen even onvrij is, is iedereen gelijk maar niemand geëmancipeerd.

Bevrijding van onderdrukking
Een ander idee van emancipatie is bevrijding; de bevrijding van onderdrukking. We moeten strijden voor een wereld waarin iedereen zijn talenten en zichzelf kan ontwikkelen zoals hem of haar goed lijkt. Dit mag niet zomaar belemmerd worden – niet door een ander, maar ook niet door jezelf. Als feminisme niet zou gaan over de gelijkheid van groepen, maar over persoonlijke vrijheid, dan ben ik zeker feminist.

Verrassende ongelijkheid
Hoe een samenleving van vrije mensen eruit ziet zal ons verbazen. Toen Aletta Jacobs in 1871 mocht gaan studeren, was dat een belangrijke stap naar het recht van vrouwen om te studeren. Vrouwen bleken tegen alle mannelijke verwachtingen in goede studenten te kunnen zijn. Maar zou zelfs de meest optimistische feministe toen hebben kunnen denken dat er ooit meer vrouwen dan mannen zouden studeren?

Onderdrukkende vooroordelen
Kunnen we accepteren dat 87% van de docenten in het basisonderwijs vrouw is, zonder onmiddellijk te denken dat de man nu een probleem heeft? Kan een vrouw zelf besluiten om een hoofddoek te dragen, zonder dat er sprake is van externe dwang of geïnternaliseerde vooroordelen? Dat emancipatie er niet uitziet zoals we van tevoren verwacht hadden, kan net zo goed betekenen dat onze vooroordelen ernaast zaten. Niet ongelijkheid, maar de wereld inrichten naar vooroordelen gaat emancipatie tegen.

meer weten?

Bekijk hier Chimamanda Ngozi Adichie's inmiddels beroemde TEDx Talk 'We should all be feminists'.