Het is nog even wachten op de officiële bevestiging, maar het ziet ernaar uit dat president Trump de stekker uit de Amerikaanse onderschrijving van het klimaatakkoord van Parijs gaat trekken. Het is nieuws waar in mijn westerse, in global warming gelovende filterbubbel geschokt op werd gereageerd, want hoe moet het nu verder met de toekomst van de wereld? Simpel: zonder Trump. Graag zelfs.

De tekst gaat verder onder de foto.

Melania en Donald Trump (Foto: AFP, Brendan Smialowski)

Het lijkt een een-tweetje dat Ajax goed had kunnen gebruiken in de finale van de Europa League: Merkel speecht dat wij Europeanen moeten leren wennen aan een wereld waarin de Amerikanen geen nut meer voor ons hebben, en een dag later melden Amerikaanse media dat Trump de ondertekening van het klimaatakkoord in wil trekken. De VN vinden het een slecht idee, zijn dochter vindt het een slecht idee, maar Trump doet waar hij zin in heeft. De nieuwe realiteit van Merkel wordt ons meteen in het gezicht gedrukt: de VS, daar heb je niks meer aan.

Tekst loopt door onder video.

Angela Merkel zegt dat Europa haar toekomst in eigen handen moet nemen.

Het is een flinke tegenslag voor het tegengaan van klimaatverandering dat de op één na grootste vervuiler ter wereld niks wil veranderen aan hoe het nu gaat, en zelfs het gebruiken van méér fossiele brandstof overweegt. Maar de grootste vervuiler op aarde, China, doet nog steeds mee, en ook het bedrijfsleven staat in belangrijke mate niet aan de kant van Trump.

Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is het voor het klimaatakkoord misschien wel een zegen dat Trump niet meer meedoet. "Trump loopt op dit moment zo'n beetje alle processen te verstieren," zei ze woensdag op Radio 4. "Misschien kan hij zich er maar beter even vier jaar niet mee bemoeien, dan dat hij er wel bij blijft zitten en ook de rest van de wereld omlaag trekt."

Trump aan de zijlijn draagt bij aan de opwarming van de aarde, en vertraagt daarmee het bereiken van een oplossing voor de problemen rond het klimaat. Maar Trump die mee mag praten is ook nog eens een vertragende factor voor alle landen die wél aan de slag willen.

America first? Be our guest.