Manchester, New Hampshire, daar moest ik zijn voor een goede shooting range. Toen ik het staatsmotto 'Live free or die' op een kentekenplaat zag snapte ik waarom. De Assault Rifle die ik huurde is voor sommigen het toonbeeld van een uit de hand gelopen wapencultuur, voor anderen een prachtige uiting van het Amerikaanse grondrecht een wapen te dragen. Mijn buurman op de schietbaan behoorde tot de laatste categorie. Ik moest even slikken toen hij zijn wapen op zijn doelwit richtte en een kogel tussen de ogen joeg van wat onmiskenbaar een gewapende 'radical islamic terrorist' moest voorstellen.

Voor of tegen
De scène had zo in een campagnefilmpje voor Trump gepast. In reactie op de steuntoezegging van de machtige National Rifle Association stelde Trump dat de verkiezingen Amerikanen de keuze zal stellen om voor of tegen het Second Amendment te stemmen, een bepaling die voor Republikeins Amerika nagenoeg absoluut is. De strijd tegen 'radical islamic terrorism' vormt zo mogelijk een nog centraler onderdeel van de Republikeinse verkiezingscampagne. Hoewel er in vergelijking met het aantal doden door gewone schietpartijen in Amerika nauwelijks mensen sterven door islamitisch terrorisme, zei Trump in reactie op de recente aanslag in Orlando: "If we don't get tough, and if we don't get smart, and fast, we're not going to have our country anymore. There will be absolutely nothing left".

Paradox
De liefde voor het Second Amendment en de haat tegen islam(itisch terrorisme) zijn op een schietbaan goed met elkaar te verenigen. In werkelijkheid bracht Orlando een reusachtige paradox aan het licht: Als elke Amerikaan een grondrecht heeft om wapens te kopen, geldt dat dan niet ook voor landgenoten die op de terrorist watchlist van de FBI staan? De Republikeinse onderbuik worstelde met zichzelf. En zelfs IS noemt de liberale wapenwetgeving 'dumb'. Het verbieden van wapenverkoop aan potentiële terroristen, rechtvaardigt dát dan een kleine voetnoot bij de bestaande wapenwetgeving? Nadat het Democratische wetsvoorstel dat hierin voorzag eind juni sneuvelde weten we dat ook voor de Republikeinen geldt: Love Trumps Hate.

meer weten?

Trump kan voor een eventueel campagnefilmpje voortbouwen op het werk van Ted Cruz, en zijn 'Machine Gun Bacon'.