Hoe normaler online daten wordt, hoe ingewikkelder het wordt om iemand aan te spreken in het echt. Althans, daar lijkt het op, zo viel mij laatst op toen ik met een groep vrienden in de kroeg stond. Een van hen zit op datingapp Happn. Hij matchte met een meisje dat verderop in hetzelfde café stond. Toch stapte hij niet op haar af om een praatje aan te knopen. Op mijn vraag waarom dat zo was, antwoordde hij dat hij dat ook later vanuit zijn bed kon doen. Hij vond het prettiger om haar dan pas aan te spreken, want dan kon hij nu met zijn vrienden blijven drinken en hoefde hij niet tegelijkertijd bezig te zijn met dat meisje versieren.

Het is een treurige bijkomstigheid van online daten: in plaats van iemand in de kroeg aanspreken, lijkt het gemakkelijker en wellicht veiliger om iemand online aan te spreken. Het eerste gesprek met een potentiële date is vaker virtueel dan in persoon. Dat maakt het leven voor mij als dyslect een stuk minder gemakkelijk.

Ik heb een aantal trucjes ontwikkeld om het vervoegen van werkwoorden te vermijden (zo schrijf ik: hij zou graag willen, zodat ik het werkwoord 'willen' niet hoef te vervoegen), maar het blijft voor mij, en met mij vele andere dyslecten, moeilijk om foutloos te schrijven. Dat is een probleem, nu steeds meer gesprekken online plaatsvinden. Anders dan veel lichamelijke en dus zichtbare handicaps, is dyslexie een functiebeperking die wél commentaar uitlokt. Het lijkt heel normaal om iemand op spelfouten te wijzen. Als ik dan aangeef dat ik dyslect ben, krijg ik meestal een opmerking in de trant van: 'Oh, dan is het ok.' Door deze veelvuldige confrontatie met mijn dyslexie, voel ik mij vaak gedwongen al bij voorbaat mensen erover in te lichten.

Tegenwoordig staat in vrijwel elke vacature vermeld dat het een vereiste is om de Nederlandse taal in woord en geschrift perfect te beheersen. Hierdoor vallen dyslecten bij voorbaat af. Zonde, want dyslecten denken vaak anders dankzij hun dyslexie en bedrijven kunnen baat hebben bij andersdenkenden. Zo blijkt uit onderzoek dat dyslecten informatie op een meer holistische manier verwerken en vaak al vroeg leren hun zwakkere punten te compenseren. Daardoor zijn andere delen van het brein beter ontwikkeld dan bij niet-dyslecten, zoals verhoogde cognitieve vaardigheden. Dit verschil in informatieverwerking wordt veroorzaakt door een andere bedrading van de hersenen dan bij niet-dyslecten.

Zo vond neuroloog Manuel Casanova dat de zenuwvezels van dyslectische hersenen vaker langere afstand-verbindingen vormen, wat oog voor detail moeilijker maakt, maar big picture denken gemakkelijker. Dit fysieke verschil resulteert in uitdagingen voor dyslecten op gebied van bijvoorbeeld leren lezen, spellen of leren rekenen. Maar daarnaast is aangetoond dat dit ook zorgt voor sterke punten zoals kritisch en innovatief denken, creativiteit en communicatieve vaardigheden. Het dyslectisch brein zoekt naar alternatieve vormen om problemen creatief op te lossen. En laat creativiteit nou ook een eigenschap zijn waar in vrijwel elke vacature om gevraagd wordt. Verder weten dyslecten vaak goed wat ze wel en niet kunnen. Hierdoor kunnen ze vaak goed delegeren en dat blijkt ze nou juist vaak goede ondernemers te maken. Voorbeelden van bekende dyslecten zijn Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Agatha Christie en Richard Branson.

Ik ben 27 jaar oud en heb vele malen ondervonden hoe vervelend het kan zijn om dyslexie te hebben. Vervelend als het gaat om studie en werk, maar nu dus ook om daten. Uit een enquete onder tweeduizend Amerikaanse singles, uitgevoerd door datingsite Plenty of Fish blijkt dat slechte beheersing van spelling en grammatica een grotere afknapper is dan slechte seks. Niet slecht in bed zijn, maar dyslexie kan romantiek dus in de weg staan. Moet ik nu naast een toekomstige werkgever ook een eventuele levenspartner overtuigen van mijn geschiktheid ondanks mijn dyslexie? Of moet ik maar gewoon in mijn profiel op een datingapp vermelden dat ik dyslect ben, in de hoop dat mijn fouten dan 'wel ok' zijn?

Daar waar mogelijk probeer ik te vermijden dat ik spelfouten maak, aangezien die fouten geassocieerd worden met dom zijn en een bron van ergernis vormen. Werkstukken op de middelbare school liet ik controleren, evenals mijn essays en scripties aan de universiteit en mijn sollicitatiebrieven en cv toen ik ging solliciteren. Dit alles om te voorkomen dat ik al bij voorbaat zou worden afgewezen. Maar omdat ik − en ik denk met mij vele andere dyslecten − niet van plan ben mijn WhatsApp gesprekken te laten controleren op spelfouten, wil ik graag meer coulance voor mensen die spel- en grammaticafouten maken. Want het zou toch zonde zijn als dyslecten niet meer op dates worden gevraagd omdat ze zo nu en dan een -dt foutje maken.

N.B. Om te zorgen dat lezers niet na de eerste zin stoppen met lezen wegens spelfouten, heb ik ook deze tekst laten controleren. Dat meld ik toch maar even, voor ik me straks moet verontschuldigen voor het gebrek aan spelfouten.