Er zijn vrouwen die liever niet gebeft worden omdat ze zich generen voor hun vagina. Soms gaat dat over hun schaamlippen, soms over de geur en smaak van hun vocht. Onderzoek laat dan ook een verband zien tussen lichamelijk zelfbewustzijn en seksueel plezier. Zo gaat een positief zelfbeeld van de vagina gepaard met meer seksueel verlangen, en hoe hoger het positieve zelfbeeld, hoe lager de hoeveelheid seksuele stress en depressie.

Die onzekerheid is nergens voor nodig. Mannen zijn namelijk dol op kutjes. Preciezer gezegd: onderzoek laat zien dat mannen vooral vind-ik-leuks hebben als het op vulva's aankomt. Amerikaanse onderzoekers bevroegen 496 cisgender mannen en vrouwen over hun likes en dislikes van vrouwelijke genitaliën. Het merendeel (90 procent) van de mannelijke respondenten en meer dan de helft van de vrouwelijke identificeerde als heteroseksueel.

Achttien procent van de mannen noemde geen enkele dislike. Een man schreef 'How can you dislike them? No matter what the individual topology of each female is, there is always beauty and uniqueness'. Daartegenover staat dat ruim een derde de geur onprettig vond, gevolgd door schaamhaar (26%), uiterlijk (19%) en slechte hygiëne (16%). Dat betekent niet dat ze alle vagina's vonden stinken: er werd benadrukt dat het een dislike was als er een onprettige geur was, en dat werd gekoppeld aan gebrekkige verzorging.

Vrouwen klaagden veel meer. Acht procent zei dat ze een hekel hadden aan alles. Schaamhaar stond op nummer 1 (23%), geur op nummer 2 (15%) en uiterlijk op 3 (14%). Vrouwen noemden een aantal zaken die bij mannen niet opkwamen, zoals lengte en asymmetrie van de schaamlippen, gevoeligheid, strakheid, droogte, afscheiding, infecties, pijn, bevallen, gebrek aan plezier en moeite met klaarkomen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Gelukkig zagen mannen de vulva vooral als bron van plezier: 27 procent van de mannen noemde dat, tegenover slechts vijf procent van de vrouwen. De verzotheid van mannen op de vagijn spreekt ook uit de hoge percentages mannen die de geur en smaak (beide 31%) roemden, alsook de waardering voor het nat worden (29%) en de textuur (26%). In de antwoorden kwamen termen als zacht en warm steeds terug en bij de toelichting vertelden mannen ook dat hoe fijn ze het vonden om te beffen.

Vrouwen waren minder enthousiast en meer verdeeld: de hoge percentages van de mannen keerden niet terug. Het best scoorde uiterlijk met veertien procent. Zorgwekkend is dat tevreden vrouwen de aandacht vestigden op de normaalheid en gezondheid van hun genitaliën (12%). Aan de antwoorden viel ook op dat vrouwen erg partnergericht zijn: ze vonden het fijn dat hun partner er plezier aan had. Vrouwen roemden ook het vermogen te baren als like (11%), tegenover geen van de mannen. Ook een andere recente studie toont dat vrouwen de functie fijner vinden dan het uiterlijk.

De onderzoekers denken dat vrouwen negatieve opmerkingen over hun genitaliën internaliseren. Ze blijven hangen bij kritiek. Het is daarom volgens hen noodzakelijk dat voorlichting meer positieve aandacht besteedt aan de poes. Dat onderschrijf ik volmondig. Vrouwen leren van jongs af aan dat ze op hun buitenkant worden beoordeeld en dat hun seksualiteit ingetogen moet zijn. Om dat te doorbreken is meer nodig dan een goedgezinde boodschap bij de anatomische les. Laten we eens beginnen bij de heteromannen. Zij kunnen hun steentje bijdragen door hun partners nadrukkelijk en onverbloemd te laten weten hoe fantastisch ze haar vulva vinden.