Meer brainwash: Over De denkers Radio Televisie Festival
Human Brainwash Podium voor verrassende ideeën
Menu
  • Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
Spring naar zoekresultaten
Toon filters
Categorie
Type
  • #Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
  • Meer brainwash
  • Over
  • De denkers
  • Radio
  • Televisie
  • Festival

Log in

Log in voor de meest verrassende ideeën voor hedendaagse vraagstukken.

doorgaan met facebook of

Dit artikel is onderdeel van een dossier

#filosofie

#HomoNaturalis: Waarom de terugkeer naar de natuur het ideaal was van Jean-Jacques Rousseau

Sjimmie Lensen — 3 jaar geleden
  • deel
  • tweet
  • app
  • link

"De van nature goede mens is volgens Rousseau verdorven geraakt door de maatschappij."
  • deel dit
  • tweet dit

"Zich vervreemd voelen van de wereld is de waarheid kennen. Het zijn de sociaal aangepasten die een niet-authentiek leven leiden"
- Jean-Jacques Rousseau

Terug naar de natuur, dat was het ideaal van de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau. Maar wat bedoelde hij daar eigenlijk mee? Komen wij met onze kampeer- en wandelvakanties in de richting? Zijn we authentieker als we op een simpel gaspitje op de camping ons prutje koken dan als we thuis zijn?

In zijn Vertoog over de Ongelijkheid tussen Mensen (1755) legt Rousseau uit hoe de van nature goede mens door de maatschappij verdorven is geraakt. Hij vergelijkt de mens uit zijn tijd met de mens zoals die vroeger in stammen geleefd zou hebben in de natuur. Deze hypothetische toestand karakteriseert volgens Rousseau de ideale manier van leven: de natuurtoestand. Daarin was de mens geheel zelfstandig, en kon hij leven met wat de natuur hem te bieden had. Hij had alleen behoefte aan wat voorhanden was, en kon daarmee in zijn eigen levensonderhoud voorzien. De natuur was er voor iedereen, en was derhalve ook van iedereen. Dat wil zeggen: het begrip 'eigendom' bestond nog niet. De natuurlijke mens had geen eigendom nodig.

In de hypothetische natuurtoestand was er geen sprake van schaarste, zoals in de natuurtoestand die Rousseau's tijdgenoot Thomas Hobbes schetste. Volgens Hobbes was er in de natuurtoestand sprake van een oorlog van allen tegen allen, omdat elk individu moest vechten voor zijn eigen voortbestaan. In Rousseau's natuurtoestand daarentegen was er genoeg voor iedereen. De mens bezat een aangeboren goedheid die bestond in een natuurlijk gevoel van mededogen voor zijn medemens. Als hij andere mensen zag lijden kreeg de mens een instinctief gevoel van walging, van waaruit hij anderen te hulp schoot. Zonder na te denken.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

1536236304.jpg

Foto: Casey Horner

Ben jij een Homo Ludens, Homo Deus, of toch meer een Homo Economicus? Naar de essentie van de mens wordt al eeuwen gezocht door vele grote denkers. Doe de test hier en kom erachter wat voor Homo jij bent!​

Rousseau leefde ten tijde van de Verlichting, waarin het denken een centrale plaats innam. Maar voor Rousseau stond het denken voor een idee van maakbaarheid waar hij zich niet in kon vinden. Rousseau was van mening dat je niet moest 'worden wie je wilt zijn', maar dat je moet 'worden wie je diep van binnen bent'. Diep van binnen zit je natuurmens, je natuurlijke gevoel van mededogen, je ware gevoel.

Kunnen wij dit ware gevoel nog terugvinden, als het er al is? Of zijn we te Verlicht, te gericht op het denken om daarbij te komen? Rousseau zou ongetwijfeld zeggen van wel, want volgens hem was de maatschappij in zijn tijd al verdorven. Maar waarom eigenlijk? Wat is er precies misgegaan?

Rousseau stelt zich voor dat er op een gegeven moment, in de natuurtoestand, iemand is geweest die met een paar paaltjes een stukje grond omheinde en zei: dit is van mij, hier moeten jullie vanaf nu vanaf blijven. Die handeling op zichzelf ziet Rousseau nog niet als problematisch, maar wel het feit dat niemand er tegenin ging en simpelweg accepteerde dat daarmee bezit geclaimd kon worden. Bezit heeft er volgens Rousseau voor gezorgd dat de mens niet langer genoeg had aan wat de natuur hem te bieden had. Omdat de natuur niet meer van iedereen was, ontstonden er niet-natuurlijke behoeften. Elke keer als iemand zonder bezit iemand met bezit ontmoette, kreeg eerstgenoemde als het ware een behoefte aan het bezit van de ander. Er ontstonden gevoelens van jaloezie. Daarmee is de mensheid een weg in geslagen die geleid heeft tot vele bloedige conflicten.

Een ander verstrekkend gevolg was de verdeling van arbeid. De een specialiseerde zich in het bakken van brood, de ander in de jacht. De individuele mens was niet meer zelfvoorzienend, en er ontstond afhankelijkheid tussen mensen. Deze afhankelijkheid vormt tezamen met de niet-natuurlijke behoeften de basis van de slechte mens. Deze mens is zijn natuurlijke gevoelens kwijt, denkt na, drijft handel met anderen, en vergeet daardoor zijn oorsprong.

Dat is wat Rousseau bedoelt met 'terug naar de natuur'. Ons uitstapje naar de camping of naar de bergen lijkt misschien die kant op te gaan, maar Rousseau zou dit lang niet voldoende vinden. Volgens hem moeten we proberen om weer in ons eentje in het bos te gaan wonen, om te leven van wat het bos ons te bieden heeft. In een wereld zonder overvloed is de kans echter groot dat we daar net zo bekaaid vanaf zouden komen als Alexander Supertramp, bekend uit de film Into the Wild. Het laatste wat hij in zijn dagboek schreef voordat hij een eenzame dood stierf in de wildernis, was 'happiness is only real when shared'.

Als we echt terug zouden gaan naar de natuur zoals Rousseau die voor zich zag, zouden we daar op z'n minst de hoge prijs van eenzaamheid voor moeten betalen. Misschien is dat campingtripje in de zomer dan toch niet zo'n slecht alternatief.

Nu je er toch bent…

…hebben we een verzoek. Steeds meer mensen lezen de artikelen op brainwash.nl, zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief en podcast, kijken en luisteren naar onze programma’s op radio en televisie. Brainwash behandelt de grote vragen van nu. Om dat te kunnen blijven doen, hebben we jouw steun nodig.

We leven in een tijd van extremen. Een tijd waarin media vooral oog hebben voor tegenstellingen en conflict, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is. Brainwash helpt je om je kaders zelf in te kleuren. We geven geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten en vooral veel stof tot nadenken.

Brainwash is onderdeel van omroep Human. Zonder Human, geen brainwash.nl, geen nieuwsbrief, geen podcast, geen… Nou ja, je krijgt het idee. Word dus nu vriend van Human, dat kan al vanaf 7,50 euro per jaar − het duurt maar een paar minuten. Dankjewel!

Ja, ik word vriend van Human
avatar
Sjimmie Lensen

Docent Filosofie

  • deel
  • tweet
  • app
  • link
Lees ook uit dit dossier

#HomoDeus: Hoe de mens goddelijke kwaliteiten heeft weten te bemachtigen volgens Yuval Noah Harari

Dossier Wat voor Homo ben jij?

Ben jij een Homo Ludens, Homo Deus, of toch meer een Homo Economicus? Naar de essentie van de mens wordt al eeuwen gezocht door denkers en filosofen. In deze reeks worden de uiteenlopende mensbeelden uit hun werk uitgelicht.

DOE DE TEST!

#HomoDeus: Hoe de mens goddelijke kwaliteiten heeft weten te bemachtigen volgens Yuval Noah Harari

De 21e eeuwse mens luistert volgens Harari niet langer naar god, of naar zichzelf, maar stapt ove…

#HomoDemens: Waarom het leven absurd is volgens Albert Camus

De dood van Camus lijkt misschien zelfs iets te goed bij zijn filosofie te passen. De filosoof va…

#HomoCuriosus: Socrates laat je zien dat het enige dat je weet, is dat je niets weet

Socrates wordt wel gezien als de allereerste Westerse denker en als een vooruitloper op de tijd v…

#HomoLudens: Je onderschat het belang van spel volgens Johan Huizinga

Spel is het fundament van onze cultuur. Maar de beschaving lijdt aan spel-erosie, volgens Huizing…

#HomoLoquax: Henri Bergson zet je idee van tijd op z'n kop

Denken in duur is een filosofische methode om tegen de ruimtelijkheid van alledaagse taal in te d…

#HomoEconomicus: Dit maakt ongehinderd je eigenbelang nastreven cruciaal voor Ayn Rand

Volgens Rand kunnen vrije individuen alleen bestaan als er sprake is van zowel economische als so…

#HomoSentimentalis: Wat je emoties zo belangrijk maakt volgens Martha Nussbaum

Het idee dat de ratio moet zegevieren over het gevoel is volgens Nussbaum een misvatting. Emoties…

#HomoAmans: Waarom je volgens Lao Zi het beste zo open kunt zijn als een kind

Lao Zi wijst de weg van hardheid en onbuigzaamheid naar een steeds grotere openheid, ontvankelijk…

#HomoFaber: Hoe de mens zelf handelswaar is geworden, volgens Marx

Het enige wat arbeiders te bieden hebben, is hun arbeid. En ze mogen nog van geluk spreken dat ze…

#HomoNeo: Francis Bacon denkt dat we de natuur voor ons karretje kunnen spannen

Waar de mens voorheen vooral met de natuur moest samenleven, was het Francis Bacon die mens en te…
Kom naar Brainwash Weekend: Collective Loneliness

Kom naar Brainwash Weekend: Collective Loneliness

Eenzaamheid is het thema van het Brainwash Weekend: Collective Loneliness op 28 februari.

informatie en kaarten

Stay connected! Het beste van brainwash.nl wekelijks in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.