Meer brainwash: Over De denkers Radio Televisie Festival
Human Brainwash Podium voor verrassende ideeën
Menu
  • Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
Spring naar zoekresultaten
Toon filters
Categorie
Type
  • #Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
  • Meer brainwash
  • Over
  • De denkers
  • Radio
  • Televisie
  • Festival

Log in

Log in voor de meest verrassende ideeën voor hedendaagse vraagstukken.

doorgaan met facebook of

Dit artikel is onderdeel van een dossier

#filosofie

#HomoFaber: Hoe de mens zelf handelswaar is geworden, volgens Marx

Arno Bouwes — 3 jaar geleden
  • deel
  • tweet
  • app
  • link

"Het enige wat arbeiders te bieden hebben, is hun arbeid. En ze mogen nog van geluk spreken dat ze werk hebben."
  • deel dit
  • tweet dit

'Dat de arbeid vervreemd is, is overduidelijk: zodra er geen dwang meer bestaat, wordt deze gemeden als de pest.'
- Karl Marx

Dieren produceren naar hun aard. Vogelnestjes en beverdammen zijn uitingen van de soort die direct nodig zijn om te overleven of nageslacht te krijgen. Een vogel zal niet op het idee komen om een dam bouwen, het is noch zijn natuurlijke gedrag, noch noodzakelijk. De mens is het dier dat 'vrij' kan produceren, die kan maken wat hij wil, die met zijn arbeid voortdurend zijn omgeving transformeert en, omdat hij op zijn beurt weer een product is van die omgeving, hiermee zichzelf. De mens valt niet langer samen met zijn soort, maar is Homo Faber geworden: de producerende mens.

Aan de vooravond van de industriële revolutie publiceerde de Schotse filosoof Adam Smith The Wealth of Nations (1776) waarin hij onderzocht hoe het kwam dat er in sommige landen haast universele welvaart was ontstaan. De mens was opgeklommen vanuit vaak bittere armoede tot het punt waar zelfs de gewone werkman in een manufactuur een hogere levensstandaard had dan een Afrikaanse koning met 10.000 onderdanen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

1505895218.png

De mens is Homo Faber, de producerende mens, geworden volgens Karl Marx.

Ben jij een Homo Ludens, Homo Deus, of toch meer een Homo Economicus? Naar de essentie van de mens wordt al eeuwen gezocht door vele grote denkers. Doe de test hier en kom erachter wat voor Homo jij bent!​

Als belangrijke oorzaken hiervan zag Smith de vrijheid om je eigen belangen te volgen en de steeds verder doorgevoerde arbeidsdeling. Waar eerder één persoon met moeite meer dan één speld per dag kon maken, konden nu – door het werk in kleine gespecialiseerde handelingen op te delen – 10 personen samen meer dan 48.000 spelden per dag produceren.

De Duitse filosoof Karl Marx schrijft nog geen 70 jaar later en in de tussentijd heeft zich een ramp voltrokken. De mens – nu als fabrieksarbeider – is inmiddels weer teruggevallen in armoede. De arbeiders maken lange dagen, tegen lage lonen, onder slechte omstandigheden. Het enige wat ze te bieden hebben is hun arbeid en ze mogen nog van geluk spreken dat ze werk hebben. Er is een groeiende groep bezitlozen [proletariërs] ontstaan. De mens is volgens Marx zelf een handelswaar geworden, waar – door de werkloosheid – steeds minder voor betaald hoeft te worden; uiteindelijk slechts wat nodig is om de arbeider in leven te houden.

Waar Smith in de arbeidsdeling en technische vooruitgang een opwaartse spiraal zag, blijkt de spiraal volgens Marx neerwaarts te zijn. De gereedschappen bij Smith waren nog relatief simpel en goedkoop, maar inmiddels zijn er enorme fabriekshallen met complexe en dure machines ontstaan. Om in deze productiemiddelen te kunnen investeren moet je kapitaal hebben, dus het is voor de gewone arbeider niet langer weggelegd om de controle te hebben over zijn eigen productiemiddelen. De winst die de kapitalisten maken op het werk van de arbeiders investeren ze in grotere fabriekshallen en geavanceerdere machines. Deze machines maken opnieuw een deel van de menselijke arbeid overbodig, wat weer bijdraagt aan de werkloosheid, zodat de lonen van de arbeiders alleen maar verder onder druk komen te staan.


Onder het kapitalisme, een economisch systeem waarbij de productiemiddelen in handen zijn van enkele rijke investeerders, is de arbeider volgens Marx vervreemd geraakt. De arbeider heeft geen controle over zijn eigen arbeid en wordt niet langer zelf eigenaar van het product hiervan. Hij herkent zichzelf niet meer in het product van zijn arbeid, omdat hij nog slechts een klein onderdeel van het product maakt. Deze arbeid heeft niets meer te maken met 'natuurlijk' menselijk gedrag, maar is een voortdurende herhaling, waarbij de arbeider slechts fungeert als een vervangbaar radertje en een verlengstuk van een machine. De arbeider is vervreemd van zijn arbeid, zichzelf, zijn medemens en zijn menselijke natuur.

Voor Smith was geld een handig ruilmiddel om andere spullen te verwerven dan die je zelf produceert, maar Marx ziet dat het product slechts een noodzakelijke tussenkomst is geworden om met geld nog meer geld te verdienen. De cyclus van winst maken en herinvesteren vergroot het verschil tussen de kapitalistische en de werkende klasse steeds verder. Toch heeft de kapitalist zelf ook weinig keuze, want als hij zijn machinepark niet voortdurend verbetert en uitbreidt, gaat hij zelf ten onder aan de concurrentie. Het probleem is het systeem.

Volgens Marx zal de kapitalistische economie voortdurend voorbij haar grenzen groeien en van de ene in de andere crisis terechtkomen. De hoeveelheid geproduceerde goederen blijft namelijk steeds maar toenemen totdat er geen winst meer te behalen valt. Het systeem ondermijnt systematisch haar eigen bestaansvoorwaarden; het bevat een interne contradictie. In Het Communistisch Manifest (1848) noemt Marx de nodige maatregelen tegen de voortdurende uitbuiting van arbeiders en kinderen, zoals afschaffing van de kinderarbeid, gratis onderwijs voor kinderen, een progressieve inkomstenbelasting en het afschaffen van het erfrecht. Uiteindelijk zal een revolutie van het proletariaat onvermijdelijk zijn.

Nu je er toch bent…

…hebben we een verzoek. Steeds meer mensen lezen de artikelen op brainwash.nl, zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief en podcast, kijken en luisteren naar onze programma’s op radio en televisie. Brainwash behandelt de grote vragen van nu. Om dat te kunnen blijven doen, hebben we jouw steun nodig.

We leven in een tijd van extremen. Een tijd waarin media vooral oog hebben voor tegenstellingen en conflict, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is. Brainwash helpt je om je kaders zelf in te kleuren. We geven geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten en vooral veel stof tot nadenken.

Brainwash is onderdeel van omroep Human. Zonder Human, geen brainwash.nl, geen nieuwsbrief, geen podcast, geen… Nou ja, je krijgt het idee. Word dus nu vriend van Human, dat kan al vanaf 7,50 euro per jaar − het duurt maar een paar minuten. Dankjewel!

Ja, ik word vriend van Human
avatar
Arno Bouwes

Filosoof

  • deel
  • tweet
  • app
  • link
Lees ook uit dit dossier

#HomoDeus: Hoe de mens goddelijke kwaliteiten heeft weten te bemachtigen volgens Yuval Noah Harari

Een manufactuur is een fabriek zonder machines, waar dus alles met de hand gedaan werd.

Of eigenlijk meerwaarde, de waarde die de loonarbeid toevoegt aan de productie.

Dossier Wat voor Homo ben jij?

Ben jij een Homo Ludens, Homo Deus, of toch meer een Homo Economicus? Naar de essentie van de mens wordt al eeuwen gezocht door denkers en filosofen. In deze reeks worden de uiteenlopende mensbeelden uit hun werk uitgelicht.

DOE DE TEST!

#HomoDeus: Hoe de mens goddelijke kwaliteiten heeft weten te bemachtigen volgens Yuval Noah Harari

De 21e eeuwse mens luistert volgens Harari niet langer naar god, of naar zichzelf, maar stapt ove…

#HomoDemens: Waarom het leven absurd is volgens Albert Camus

De dood van Camus lijkt misschien zelfs iets te goed bij zijn filosofie te passen. De filosoof va…

#HomoCuriosus: Socrates laat je zien dat het enige dat je weet, is dat je niets weet

Socrates wordt wel gezien als de allereerste Westerse denker en als een vooruitloper op de tijd v…

#HomoLudens: Je onderschat het belang van spel volgens Johan Huizinga

Spel is het fundament van onze cultuur. Maar de beschaving lijdt aan spel-erosie, volgens Huizing…

#HomoLoquax: Henri Bergson zet je idee van tijd op z'n kop

Denken in duur is een filosofische methode om tegen de ruimtelijkheid van alledaagse taal in te d…

#HomoEconomicus: Dit maakt ongehinderd je eigenbelang nastreven cruciaal voor Ayn Rand

Volgens Rand kunnen vrije individuen alleen bestaan als er sprake is van zowel economische als so…

#HomoNaturalis: Waarom de terugkeer naar de natuur het ideaal was van Jean-Jacques Rousseau

De van nature goede mens is volgens Rousseau verdorven geraakt door de maatschappij.

#HomoSentimentalis: Wat je emoties zo belangrijk maakt volgens Martha Nussbaum

Het idee dat de ratio moet zegevieren over het gevoel is volgens Nussbaum een misvatting. Emoties…

#HomoAmans: Waarom je volgens Lao Zi het beste zo open kunt zijn als een kind

Lao Zi wijst de weg van hardheid en onbuigzaamheid naar een steeds grotere openheid, ontvankelijk…

#HomoNeo: Francis Bacon denkt dat we de natuur voor ons karretje kunnen spannen

Waar de mens voorheen vooral met de natuur moest samenleven, was het Francis Bacon die mens en te…

Like ons op facebook voor de meest verrassende artikelen

Stay connected! Het beste van brainwash.nl wekelijks in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.