"We bestuderen macht vaak op hele geijkte plekken: de politiek, de economische elites. Maar macht kun je op zoveel meer plekken herkennen. In cultuur, in de manier waarop er over de ander gepraat wordt, maar ook de katholieke kerk, of een bedrijf als Shell heeft macht. Ik was benieuwd hoe mensen burgerschap ontwikkelen anders dan in relatie tot de natiestaat. Dus hoe kunnen mensen gevoelens ontwikkelen ergens bij te horen, maar ook van rechten en plichten? Niet alleen in relatie tot het land waarin je woont, maar ook bijvoorbeeld tot de gemeenschap waar je onderdeel van uitmaakt.
Met die vraag startte ik het onderzoek. Hoe kunnen we dons begrijpen in relatie tot burgerschap voorbij de staat? Ik was eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd in de criminaliteit, maar in hoe macht werkt via zulke organisaties. Hoe kun je de steun die deze leiders krijgen begrijpen?
Het is die macht die ook bezongen wordt in nummers als Don't touch the President van Bunny Wailer en Blood Money van Protoje. In dat laatste nummer vraagt de artiest zich af waarom er niet ook gekeken wordt naar politici en rijke mensen, als het om criminaliteit gaat. Je kunt criminaliteit niet lokaliseren in achterstandswijken, want het is verweven met formele bedrijven, met politici. Crimineel geld circuleert door de hele maatschappij, dus je kunt niet alleen naar arme mensen wijzen. 'Blood money runs the island', zingt Protoje.
Ik zie dat in wetenschappelijk onderzoek en in media weinig oog is voor witteboordencriminaliteit. Als je aan een crimineel denkt, denk je aan een laagopgeleide, vaak niet-witte bewoner van een achterstandswijk. Waarom is onze definitie zo beperkt? Kijk ook omhoog, kijk ook naar de plekken waar je niet denkt dat corruptie en criminaliteit een rol spelen, want die mensen komen ermee weg. Dat is het idee achter dat nummer en voor mij is het ook een reminder: doe je onderzoek ook op de niet geijkte plekken."
Tekst gaat verder na video