Dat toeval een grote rol speelt in hoe onze levens eruit komen te zien en dat we daarin afhankelijk zijn omstandigheden die ons gunstig gezind zijn, geldt ook voor de carrière van Wijnberg, zegt hij. Al op jonge leeftijd leerde hij dat hij door het gebruik van argumenten dingen mogelijk kon maken. Op zijn vijftiende maakte hij zich kwaad dat hij geen bedrijf mocht oprichten, omdat je je voor je achttiende niet mag inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Nadat hij dat aanvocht bij de rechter, heeft hij gelijk gekregen. Of neem het feit dat hij na een ideologisch conflict bij NRC over waar het nieuws over moest gaan, ontslag nam, en De Correspondent oprichtte. Je zou kunnen zeggen dat hij daar zijn rug recht heeft gehouden, en voor zijn principes is opgekomen. Ja, hij heeft hard getrapt op zijn fiets. Maar vergeet de meewind niet.
Want, benadrukt Wijnberg, het feit dat hij beroep kon doen op zijn sociale netwerk, en dat hij uitgenodigd wordt een tv-programma met een groot publiek als De Wereld Draait Door om het te lanceren, maakte dat hij genoeg sociaal kapitaal had om zijn rug daadwerkelijk recht te kunnen houden. En als de honden geen brood van zijn journalistieke plannen zouden lusten, kon hij erop rekenen dat zijn ouders hem zouden helpen en hij niet op straat zou komen te staan. Hij kon het zich permitteren om professionele risico's te nemen, omdat zijn omstandigheden dat toestonden. Als je van paycheck naar paycheck aan het racen bent, heb je allereerst geen tijd om briljante journalistieke ideeën uit te werken, en als je ze wel hebt, ontbreekt het netwerk dat het mogelijk maakt om hoofdredacteur van je eigen journalistieke platform te worden.
Het leven wordt voor een groot deel bepaald door wat je ervan maakt en welke kansen je pakt. Maar dat wordt op zichzelf weer bepaald door welke kansen je toebedeeld worden, en het geluk dat je hebt gehad. Een ontnuchterende gedachte.