• BRAINWASH
    • Over Brainwash
    • HOME
  • PROGRAMMA'S
    • BRAINWASH TALKS
    • BRAINWASH ZOMERRADIO
    • BRAINWASH PODCASTS
  • NIEUWSBRIEF
    • Schrijf je in
Zoek
© Brainwash

Seizoen 2021

In Brainwash Talks van HUMAN buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Anoek Nuyens: De Lessen van Pronk

De klimaatcrisis, de coronacrisis, fake news, de Brexit… het zijn verwarrende tijden. In haar gesprekken met Jan Pronk vindt schrijver en theatermaker Anoek Nuyens houvast.

Merlijn Twaalfhoven: De Kunstenaar in onszelf

We hoeven niet te wachten tot politici of bedrijfsleven de wereld een beetje beter maken, stelt componist Merlijn Twaalfhoven. Hier en nu, kunnen we zelf aan de slag, door de kunstenaar in onszelf wakker te schudden.

Julia Rijssenbeek: Mens en Natuur

We doen vaak alsof de mens losstaat van de natuur. Volgens filosoof en onderzoeker Julia Rijssenbeek is biologie noodzakelijk om te weten wie we zijn.

Eva Gladek: Stad en Kimaatverandering

Als je iets wilt doen tegen het klimaatprobleem, zoek het dan dicht bij huis. Want steden kunnen een deel van de oplossing zijn. In Brainwash Talks laat industrieel ecoloog Eva Gladek zien hoe.

Arief Hühn: De Gebruikersinterface

Van klikken tot scrollen en swipen. Volgens onderzoeker Arief Hühn zegt de manier waarop we ons door de digitale wereld bewegen veel over wie wij zijn.

Devika Partiman: Stem op een Vrouw

De Nederlandse politiek is geen goede afspiegeling van de samenleving, dat stelt sociaal activist Devika Partiman in Brainwash Talks. Gelukkig is het niet moeilijk om dat te veranderen.

Elke complottheorie start met drie kritische vragen

Vaccins met nanotechnologie, of Bill Gates als bedenker van het virus: tijdens de pandemie neemt complotdenken een vlucht, ziet cultuursocioloog Stef Aupers. In Brainwash Talks vraag hij zich af waarom.

Channa Samkalden: Universele Rechtvaardigheid

Jarenlang procedeerde ze namens vier Nigeriaanse boeren tegen Shell. Met succes. Channa Samkalden over universele rechtvaardigheid.

Ongelijkheid in het onderwijs is geen natuurwet

Te vaak wordt de verantwoordelijkheid voor een leerachterstand bij de kinderen gelegd, ziet onderwijssocioloog Orhan Agirdag. In Brainwash Talks legt hij uit dat we naar het systeem moeten kijken.

Milou Deelen: Krabbende Vrouwen

Vrouwen zijn geneigd om te krabben, om elkaar naar beneden te halen, valt schrijver en feminist Milou Deelen op. Waarom is dat zo, vraagt ze zich in Brainwash Talks af. En: hoe komen we daar los van?

Zihni Özdil: Ode aan de Twijfel

Voorheen twijfelde hij nooit: historicus en oud-politicus Zihni Özdil. Zo overtuigd was hij van zijn eigen gelijk. Tot hij tegen een burn-out aanliep.

Jan Dirk de Jong: Jeugdcriminaliteit

Rappers die elkaar met messen te lijf gaan, of jongeren die een homostel belagen. Als het om jeugdcriminaliteit gaat, is compassie niet het eerste dat in je opkomt, ziet ook criminoloog Jan Dirk de Jong. Toch ligt daarin wel de oplossing.

Aynouk Tan en Sorab Roustayar: Ontworteling

Lang zijn activisten Aynouk Tan en Sorab Roustayar op zoek geweest naar hun identiteit, naar wat hen definieert. Nu weten ze: geen label kan ooit recht doen aan wie ze zijn.

Iris Sommer: Het Vrouwenbrein

Veel verschillen tussen man en vrouw zijn niet cultureel, maar juist biologisch bepaald, stelt neurowetenschapper Iris Sommer. In Brainwash Talks geeft ze een kijkje in het vrouwenbrein.

Onveiligheid in Ziekenhuizen is Politieke Keuze

Een op de tien patiënten in Nederland krijgt te maken met een medische misser. Het overkwam ook journalist Rinke van den Brink. In Brainwash Talks betoogt hij dat dat, met de juiste keuzes, anders kan.

Rechten geven aan planten, dieren en zeeën: goed idee?

In Brainwash Talks buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Deze keer: jurist en schrijver Laura Burgers over rechten voor de natuur.

De dood is onderdeel van leven, dus praat erover

Waarom doen we zo moeilijk over de dood, vraagt schrijver en socioloog Ameline Ansu zich af na het overlijden van haar ouders. In haar Brainwash Talk probeert ze rouw bespreekbaar te maken.

Werkende Vrouw was geen vanzelfsprekendheid in Nederland

In Nederland werkt driekwart van de mannen fulltime, driekwart van de vrouwen parttime. Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen laat zien hoe dat zo gekomen is.

Carolina Maciel de França: Wees een Killjoy

Een foute, seksistische grap tijdens een etentje, of een racistische grap in een appgroep. Houd jij je op de vlakte? Volgens schrijver Carolina Maciel de França moet je je durven uitspreken. Haar pleidooi: wees een killjoy en verpest moedwillig de sfeer. Want alleen door dwars te liggen, ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Naima Charkaoui: Open Grenzen

De duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in zee zijn geen spijtige ongevallen, stelt politicoloog Naima Charkaoui. Het is een duidelijke beleidskeuze om mensen in nood niét te helpen. Europa is een onneembare vestiging, een soort soort 'gated community'. En dat terwijl iedereen, migrant of niet, voordeel heeft van open grenzen.

Ewald Engelen: Boos, maar behoudend

Nederlandse burgers zijn boos en toch behoudend in het stemhokje. Financieel geograaf Ewald Engelen laat zien dat dat alles te maken heeft met opleidingsniveau.

Pieter Adriaens: Pleidooi voor niet-weten

Niet-weten wordt vaak gezien als domheid of zwakheid. Ten onrechte, volgens filosoof Pieter Adriaens. Niet-weten is het begin van kennis.

Dan Jing Wu: Synthetische Organen

Als kind droomde biomedisch ingenieur Dan Jing Wu van een superkracht waarmee ze mensen beter zou kunnen maken. Een droom die ze nu tot werkelijkheid maakt.

Don Moussa Pandzou: Panafrikanisme

Activist Don Moussa Pandzou is moe, moe van het telkens opnieuw moeten praten over racisme. In het panafrikanisme, dat uitgaat van een sterk Afrika, vindt hij kracht en trots.

Kila van der Starre: Poëzie is overal

Ingewikkeld, marginaal en bijna uitgestorven. Er zijn nogal wat vooroordelen over poëzie, ontdekte literatuurwetenschapper Kila van der Starre. Ten onrechte, want je komt poëzie overal tegen. Vooral daar waar je het niet verwacht.

Paul van Tongeren: Denken over Vriendschap

Wat is vriendschap, en bestaat er zoiets als een ideale vriend? In navolging van Plato vraagt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren zich dat af.

Filosoof Martha Claeys: trots kan een vonk voor protest zijn

Afstuderen, een sportprestatie: het kan zo ontzettend fijn zijn om ergens trots op te zijn, weet ook filosoof Martha Claeys. Maar trots kan ook kwalijke vormen aannemen.

Hoe liederen overleven, ondanks onderdrukking

Wat is er overgebleven van de traditionele muziek en zang van de onderdrukte volkeren die in het Noorden van Griekenland leven? Etnomusicoloog Anastasis Sarakatsanos gaat op onderzoek uit.

Daphina Misiedjan: Kansen op Gezond Leven

De plek waar je wieg staat, is bepalend voor de kansen die je krijgt in het leven, weet jurist en onderzoeker Daphina Misiedjan. Ook voor de kans op een gezond leven.

Nederland heeft zichzelf mentaal verwaarloosd

Hoewel depressie en burn-out volksziektes zijn geworden, blijft de aandacht voor mentale gezondheid achter, constateert filosoof en psycholoog Kees Kraaijeveld. Tijd om dat te veranderen.

Johan Albrecht: Duurzaamheid voor iedereen

Subsidies op een elektrische auto, zonnepanelen, of het isoleren van een woning: het zijn vooral de hogere inkomens die profiteren, ziet econoom Johan Albrecht. Dat moet anders.

Roanne van Voorst: De Toekomst van Liefde

Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Zullen we verliefd worden op een pop? Het zijn vragen waar antropoloog van de toekomst Roanne van Voorst zich mee bezighoudt. En dat levert interessant veldwerk op.

Thomas Huttinga: Ode aan Europa

Europa is ons verleden en onze toekomst, stelt schrijver Thomas Huttinga. Daarom is het belangrijk dat we onze mede-Europeanen leren kennen. Want Europa is meer dan een economisch samenwerkingsverband.

Fredo De Smet: Mens, niet Machine centraal

Hoe zorgen we ervoor dat we in een digitaliserende wereld de mens en niet de machine centraal stellen? Dat is de vraag voor schrijver en onderzoeker Fredo De Smet.

Sachli Gholamalizad: Moederschap

Lang had acteur en theatermaker Sachli Gholamalizad haar twijfels over het moederschap. Haar angst? Dat ze onverwerkte trauma’s door zou geven.

Floortje Scheepers: Mensen, geen Labels

In Brainwash Talks van HUMAN buigen schrijvers, journalisten, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Deze keer psychiater Floortje Scheepers.

Raki Ap: Inheemse Perspectieven

Ze worden verdreven van hun land, om plaats te maken voor een palmolieplantage, of mijnbouw, ziet activist en oud-militair Raki Ap. En dat terwijl inheemse volkeren een sleutel vormen in de strijd tegen klimaatverandering.

Wim Vandenbussche: Meertaligheid

Via media, mobiliteit of migratie: meer dan ooit komen we in contact met de veelheid aan talen die onze wereld rijk is, ziet ook taalkundige Wim Vandenbussche. Maar niet al die talen worden hetzelfde gewaardeerd.

Hoe Hersenletsel je Leven op z'n Kop zet

Begin 2018 stoot actrice Margôt Ros haar hoofd tegen een decorstuk. Een lichte hersenschudding, hoort ze een dag later van de huisarts, maar als snel kan ze helemaal niets meer. En ze is niet de enige, in Nederland zijn er bijna 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In Brainwash Talks pleit Ros voor passende zorg.

Pablo M. Lamberti: Strijdvaardig leven

Filosofie is als vechtsport, stelt filosoof en beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu Pablo M. Lamberti. Je moet er niet te veel over praten, maar tonen wat je kunt. Hij laat zien hoe je strijdvaardig kunt leven.

Grace Blakeley: De Economie na Corona

De miljarden die overheden over de hele wereld uitgetrokken hebben voor coronasteun, hebben niet geleid tot meer gelijkwaardige en democratische samenlevingen, stelt economiecommentator Grace Blakeley. Het geld kwam vooral terecht bij grote bedrijven. Blakeley pleit voor een economie waar iedereen beter van wordt.

Ann Pettifor: Green New Deal

Econoom Ann Pettifor schreef hét standaardwerk over The Green New Deal, een maatregelenpakket waarmee de economie moet worden herzien en vergroend. In Brainwash Talks betoogt ze dat we alleen zo klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.

Eric Lonergan: De Kracht van Woede

Econoom Eric Longeran deed onderzoek naar woede en ontdekte dat boosheid een krachtige economische en maatschappelijke drijfveer kan zijn. In Brainwash Talks pleit hij voor het omarmen van de ‘woede van engelen’.

Melanie Challenger: Het Dier de Mens

De mens is dan misschien het meest nieuwsgierige, emotionele, inventieve, agressieve en verbazingwekkende dier op aarde, maar we zijn wel dieren, betoogt schrijver Melanie Challenger in Brainwash Talks. En dat willen we nog wel eens vergeten.

Emma Dowling: De Zorgcrisis

Lange wachtlijsten, zorgmedewerkers die al voor de coronacrisis overbelast waren en mantelzorgers met een burn-out. De gezondheidszorg kraakt. Ondertussen sporten en yogaën we ons suf om onszelf gezond te houden. Dat duidt op een fikse zorgcrisis, stelt socioloog Emma Dowling in Brainwash Talks.

Schrijver Abdelkader Benali vraagt ruimte voor meerstemmigheid

Al jong ondervond schrijver Abdelkader Benali hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. In Brainwash Talks pleit hij voor meer meerstemmigheid.

'We moeten het vertrouwen in de mensheid terugvinden'

Zorgen dat mensen weer vertrouwen in elkaar krijgen. Volgens journalist Ece Temelkuran is dat de grootste opgave van deze tijd. In Brainwash Talks laat ze zien hoe.

Stuart Jeffries: Het Postmoderne Gevaar

Het einde van de grote verhalen, de enorme opblaasbare hondjes van Jeff Koons, Madonna en Margaret Thatcher. Kortom, het postmodernisme. Volgens schrijver Stuart Jeffries is die tijd van anything goes veel gevaarlijker dan je denkt.

    • Over Brainwash
    • Brainwash Festival
    • HUMAN
    • Nieuwsbrief
    • Privacyverklaring

Brainwash is een vrij toegankelijke vindplaats waar je buiten de waan van de dag denkers, schrijvers, journalisten en kunstenaars tegenkomt die stilstaan bij persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken. In verschillende dossiers vol video’s, podcasts en artikelen ontdek je een schat aan onverwachte ideeën. Eigenlijk alles wat je nodig hebt als je zoekt naar je eigen weg in deze complexe wereld en zelf wilt bepalen wat je vindt.