Waar hebben we het over als we het over vrijheid hebben? Een gesprek onder leiding van Maaike Schoon over de grenzen van verschillende disciplines heen.

"De Nederlandse bevolking is trots op de vrijheid in Nederland, ervaart die als heel belangrijk voor de Nederlandse identiteit en hecht zeer aan persoonlijke autonomie en vrijheid van meningsuiting," concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tegelijk lijkt elke Nederlander een andere opvatting te hebben van wat vrijheid precies is. Tijdens de pandemie kwam dat op scherp te staan: terwijl mensen de straat op gingen om hun vrijheid op te eisen, wezen anderen erop dat vrijheid nooit gegeven is, maar ook met plichten komt.

Waar hebben we het over als we het over vrijheid hebben? En over wiens vrijheid hebben we het: is vrijheid een universeel goed, of hangt de mate waarin je vrij kunt zijn af van klasse, afkomst of cultuur? 

Zo. 13 november, 23:35 - NPO 2

Brainwash Festival

Deze Brainwash Special is een samenwerking met Brainwash Festival en wordt op 29 oktober, in het weekend van het Brainwash Festival, opgenomen in De Brakke Grond in Amsterdam en op 13 november uitgezonden op NPO 2.