Hoe meer journalisten hun politieke en sociale overtuiging laten doorschemeren in hun artikelen, hoe lastiger feiten van meningen te onderscheiden zijn.

Het probleem met zogenaamd nepnieuws is dat het verschil tussen nep en echt alleen helder is aan de uiteinden van het journalistieke spectrum. Alles daartussenin is een mix van waarheid en spin. Hoe bepaalt de lezer wat mening is en wat feit? De waarheid is dat het uiteindelijk vaak de mening is van de journalist die de feiten vormt.

Neem bijvoorbeeld de stand-off op de Bundy ranch. De manier waarop je beschrijft wat er gebeurde tijdens de stand-off en wat de beweegredenen waren van de ranchers hangt volledig af van je politieke overtuiging. In de mainstream media (MSM) werden de ranchers afgeschilderd als racistische nietsnutten en kregen ze de bijnaam "Y'all Qaida".

In conservatieve media waren diezelfde ranchers dappere strijders tegen de tirannie van een onconstitutionele overheid.

Het Bundy-voorbeeld is geen uitzondering. Dat is precies waarom steeds meer mensen - vooral degenen die zich niet identificeren met de overwegend 'progressieve' kwaliteitsmedia - MSM niet vertrouwen.

De zware lucht van spin die aan bijna al het nieuws zit maakt dat mensen ondertussen het verschil niet meer weten tussen #Pizzagate en het 8-uur journaal. Media hebben het aan zichzelf te danken.

The Bundy standoff was een gewapende confrontatie tussen supporters van veehouder Cliven Bundy en de Amerikaanse politie. Na een dispuut van 20 jaar werd Bundy opgedragen een bedrag van 1 miljoen dollar te betalen, omdat hij zijn vee had laten grazen op land dat eigendom is van de staat.

Pizzagate is een samenzweringstheorie die tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 de kop opstak. Door Wikileaks gelekte emails van John Podesta zouden versleutelde berichten bevatten over de betrokkenheid van leden van de Democratische Partij en pizzeria's in Washington D.C. bij mensenhandel en pedofilie. Verschillende bronnen, waaronder Snopes, The New York Times en Fox News, hebben deze theorie inmiddels afgedaan als bizarre complottheorie.