Er valt iets te kiezen vandaag, en wel dit
Deze verkiezingen zijn misschien wel spannender dan ooit. Er staat iets op het spel, vandaag. Laten we onze angsten spreken, of we gaan opnieuw bedenken wat ons bindt in Nederland? Kunnen we tegenwicht bieden aan het groeiende onbehagen in ons land? Kiezen we voor eenvormigheid of diversiteit? Dat zijn de vragen die voor mij centraal staan. We gaan zien of we ons voldoende hebben laten wakker schudden.
Of we voldoende wakker zijn na de Brexit, toen het populisme, de polarisatie en het onbehagen zich toonde. Na de verkiezingswinst van Donald Trump in Amerika, toen de afkeer en de angst zich opnieuw lieten zien. En ook in eigen land is het onbehagen zichtbaar. Onbehagen ten opzichte van vreemdelingen, ten opzichte van medelanders die hier al jaren wonen en ten opzichte van het systeem. Denk aan kritiek op de democratie, of op politieke correctheid.
"Het kan niet waar zijn", dachten we tot tweemaal toe. Vandaag zullen we zien of wij wel voldoende tegenwicht kunnen bieden tegen het negatieve geluid dat mensen uit elkaar drijft en problemen creëert in plaats van ze op te lossen. Want dat doet populisme: nieuwe conflicten en problemen veroorzaken. Het roept op tot eenvormigheid en uitsluiting, terwijl we een verhaal van verbinding vanuit verscheidenheid nodig hebben.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Foto: Arnaud Jeagers
Het is de veelvormigheid die Nederland zo mooi maakt. Diversiteit is een voorwaarde voor democratie. We moeten het koesteren en er in investeren. Dat gebeurt en gebeurde te weinig. Te lang al leven mensen langs elkaar heen. De traditionele zuilen zijn misschien verdwenen, maar er kwamen onze comfortzones, onze eigen eilandjes, voor in de plaats. Er is niet genoeg geïnvesteerd in verbinding.
Het individu moet burger worden, loskomen van het eigen gelijk, om zo zichzelf te overstijgen. Loskomen van zijn mening over de ander, zonder hem of haar te kennen. We hebben een toekomstscenario nodig waarin diversiteit en verbinding een plek krijgen, anders krijgen we alleen maar meer conflict. Maar het zijn politici die voorwaarden scheppen voor een samenleving waarin mensen daadwerkelijk samen kunnen leven.
Die moeten inspireren, en vanaf een centrale plek zorgen voor verbinding tussen en zichtbaarheid van mooie maatschappelijke initiatieven die de verschillen overbruggen. En daar kunnen we voor kiezen, vandaag.
Nu je er toch bent…
…hebben we een verzoek. Steeds meer mensen lezen de artikelen op brainwash.nl, zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief en podcast, kijken en luisteren naar onze programma’s op radio en televisie. Brainwash behandelt de grote vragen van nu. Om dat te kunnen blijven doen, hebben we jouw steun nodig.
We leven in een tijd van extremen. Een tijd waarin media vooral oog hebben voor tegenstellingen en conflict, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is. Brainwash helpt je om je kaders zelf in te kleuren. We geven geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten en vooral veel stof tot nadenken.
Brainwash is onderdeel van omroep Human. Zonder Human, geen brainwash.nl, geen nieuwsbrief, geen podcast, geen… Nou ja, je krijgt het idee. Word dus nu vriend van Human, dat kan al vanaf 7,50 euro per jaar − het duurt maar een paar minuten. Dankjewel!
Ja, ik word vriend van HumanMeer weten?
Deze bijdrage kwam tot stand in gesprek met Halleh Ghorashi, die als hoogleraar Diversiteit en Integratie verbonden is aan de Vrije Universiteit.

Waarom er in verkiezingstijd veel wordt geroepen, maar weinig wordt gezegd
