Meer brainwash: Over De denkers Radio Televisie Festival
Human Brainwash Podium voor verrassende ideeën
Menu
  • Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
Spring naar zoekresultaten
Toon filters
Categorie
Type
  • #Trending
  • #Natuur & Milieu
  • #Liefde & Seks
  • #Kunst & Cultuur
  • #Filosofie
  • #racisme
  • #talks
  • Meer brainwash
  • Over
  • De denkers
  • Radio
  • Televisie
  • Festival

Log in

Log in voor de meest verrassende ideeën voor hedendaagse vraagstukken.

doorgaan met facebook of

Dit artikel is onderdeel van een dossier

#technologie

Dit is de meest verspreide leugen op het internet

Sidney Vollmer — 3 jaar geleden
  • deel
  • tweet
  • app
  • link

"En het wordt je op dit moment nog te moeilijk gemaakt om er aan te ontsnappen."
  • deel dit
  • tweet dit

De meest verspreide leugen op het internet is 'Ik heb de algemene voorwaarden gelezen'.

We klikken met liefde op het woordje 'ja', of 'akkoord', om door te kunnen. Maar dit akkoord slaat natuurlijk nergens op. De algemene voorwaarden van technologiebedrijven zijn niet geschreven op leesbaarheid, maar op maximale speelruimte en juridische onaantastbaarheid voor de verstrekker. Naar de letter van de wet kan iedere onderneming of overheid na die klik zijn gang gaan met je gebruikersgegevens. Zo ook - om een voorbeeld te nemen - Netflix.

Een interessante, kleine tegenbeweging is te vinden bij de website tosdr.org (Terms of Service Didn't Read). Hacktivisten en juristen lezen de voorwaarden van IT-bedrijven aandachtig door en classificeren ze. Over de algemene voorwaarden van Netflix publiceerden ze het volgende:

Minpunt: De voorwaarden kunnen elk moment naar eigen inzicht worden gewijzigd, zonder de gebruiker daarover in te lichten.
Pluspunt: De gebruiker mag zijn persoonlijke gegevens inzien en verwijderen.
Minpunt: Men doet afstand van het recht op gerechtelijke (groeps)vervolging. Men geeft toestemming voor arbitrage. De algemene voorwaarden blijven geldig na beëindiging van de overeenkomst.
Minpunt: Netflix mag onaangekondigd je account beëindigen.
Minpunt: Netflix behoudt zich het recht voor persoonlijke gegevens openbaar te maken, zonder bericht vooraf.
Minpunt: Persoonlijke gegevens mogen worden gebruikt voor reclame.
Minpunt: Netflix neemt geen verantwoordelijkheid voor onbevoegde toegang tot je persoonlijke gegevens. (Dus als die worden gehackt, zijn ze niet aansprakelijk!?)
Minpunt: Netflix staat derden toe door middel van cookies gericht te adverteren.
Pluspunt: De algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn overzichtelijk gerangschikt en vormgegeven.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

1500514235.jpgNetflix CEO Reed Hastings geeft een keynote speech op 's werelds grootste technologiebeurs CES. (Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP)

Het is aan ons allemaal om kritische vragen te stellen bij digitaal gebruiksgemak, bij de digitale revolutie waarin we zitten. Of we die algemene voorwaarden nu wel of, zeer waarschijnlijk, níét lezen. Maar wat zou een welwillend Netflix kunnen doen?

Misschien is de tijd rijp voor ethische variabelen in het bedrijfsmodel. Ethiek die tot stand komt met hulp van een commissaris. Een technologiefilosoof in de Raad van Bestuur of in de Commissie van Toezicht. Iemand met stemrecht én tanden die ethische discussies aanzwengelt, het technologiebedrijf helpt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en het juk van digitaal neokolonialisme van zich af te schudden en een substantiëlere, gelijkwaardigere band met zijn gebruikers op te bouwen.

Zo'n beroepsscepticus bij Netflix zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een manifest waarin het bedrijf wordt opgeroepen tot de volgende inspanningen:

1. Bied mij, als technologiefilosoof, de ruimte om invloed te hebben op de visie en de praktijken van het bedrijf, ook al is mijn invloed misschien niet het beste voor de beurskoers op de korte termijn.
2. Bied consumenten meer transparantie over de gebruikte algoritmes, zodat ze weten hoe de informatiebubbels om hen heen tot stand komen. Leg dus veel meer uit wat we doen.
3. Vertel de consument over de contracten met distributeurs en producenten van de aangeboden films en series. De kijker hoeft de punten en komma's niet te zien, maar heeft wel recht op uitleg over hoe wij als poortwachters dat zo wereldbeeld-beïnvloedende aanbod van entertainment (lees: informatie) tot stand brengen.
4. Laat zien hoe gebruikersgegevens ingezet worden buiten ons bedrijf, en geef consumenten de mogelijkheid om extern gebruik tegen te gaan, of af te kopen.
5. Bied de consument meer ruimte voor toeval in het aanbod van films en series, zoals bijvoorbeeld op basis van het nieuws van de dag.
6. Creëer meer juridische gelijkwaardigheid tussen consument en onderneming, óók in de algemene voorwaarden.
7. Schrijf begrijpelijke, beknopte algemene voorwaarden. Laten we ons niet verschuilen achter juridisch jargon, maar vertrouwen op onderlinge redelijkheid.
8. Onderdruk de faustiaanse impuls om meer gebruikersgegevens te verzamelen. Meer gegevens is niet per definitie beter. Groei is niet altijd beter. Ethiek en rendement kunnen elkaar versterken.

Een in-house ethicus bij Netflix met zo'n lijstje zou de kans flink vergroten dat tientallen miljoenen mensen hun dagelijkse films en series op een meer verantwoordelijke, toekomstbestendige manier krijgen voorgeschoteld. Het belang van zo iemand wordt alleen maar groter, naarmate het wereldbeeld van steeds meer mensen bepaald wordt door het (soms hele goede) vermaak dat een bedrijf als Netflix aanbiedt.

Nu je er toch bent…

…hebben we een verzoek. Steeds meer mensen lezen de artikelen op brainwash.nl, zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief en podcast, kijken en luisteren naar onze programma’s op radio en televisie. Brainwash behandelt de grote vragen van nu. Om dat te kunnen blijven doen, hebben we jouw steun nodig.

We leven in een tijd van extremen. Een tijd waarin media vooral oog hebben voor tegenstellingen en conflict, terwijl de werkelijkheid vaak veel genuanceerder is. Brainwash helpt je om je kaders zelf in te kleuren. We geven geen pasklare antwoorden, maar onverwachte inzichten en vooral veel stof tot nadenken.

Brainwash is onderdeel van omroep Human. Zonder Human, geen brainwash.nl, geen nieuwsbrief, geen podcast, geen… Nou ja, je krijgt het idee. Word dus nu vriend van Human, dat kan al vanaf 7,50 euro per jaar − het duurt maar een paar minuten. Dankjewel!

Ja, ik word vriend van Human
avatar
Sidney Vollmer

Schrijver en copywriter

  • deel
  • tweet
  • app
  • link
Lees ook uit dit dossier

Nu is het moment om te stoppen met Facebook

Dossier Op zoek naar balans in digitale tijden

Verslaafd aan digitale technologie en constant in de gaten gehouden door online diensten als Facebook en Google gaat mediawetenschapper Sidney Vollmer op zoek naar kansen. Kansen om het tij te keren. Om zich te verdedigen en meer balans te krijgen in digitale tijden. Hij schrijft er het boek ON/OFF over. Op Brainwash deelt hij een aantal van zijn inzichten.

Nu is het moment om te stoppen met Facebook

Pas na tien jaar durf ik de stap te zetten. Met een enkele klik verwijder ik mijn account. Te hef…

Hoe het dagelijks leven een computerspel werd

Openbare, academische kennis over hoe games precies werken, loopt gigantisch achter op de enorme …

Dit zijn de verdienmodellen van de toekomst

De waarde van geld voor schrijvers, makers en artiesten wordt structureel onderschat. Voor een ha…

Aandacht als luxe: tips voor een smartphoneloos leven

Een eerste vraag is: heb ik behoefte aan zo’n internetloze dag, of internetloze plek? En zo ja:…

Digitale tijden vragen om nieuw toezicht

Mijn idee is daarom dat we veel baat kunnen hebben bij een nieuwe nationale overheidsdienst. Ik d…

Like ons op facebook voor de meest verrassende artikelen

Stay connected! Het beste van brainwash.nl wekelijks in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.